Arıtma tesisi yok, Çanakkale Boğazı kirleniyor

Arıtma tesisi yok, Çanakkale Boğazı kirleniyor

Denize dökülen atıklar, tarihi ve doğal güzelliklere sahip Çanakkale'yi tehdit ediyor.

Mehmeh Güler'in haberi:

Arıtma tesisi olmadığı için evsel ve sanayi atıkları 34 yıl önce yapılan kanalizasyon sistemiyle denize aktarılıyor. Ev ve işyerlerinden toplanan atık su, şehir merkezinin sahil kısmında toplanan terfi merkezi ile boğaza deşarj ediliyor. Deniz suyu kirlenirken atıklar boğazın kıyısında suyun üzerinde toplanıyor. Pisliğin deniz yüzeyinde oluşturduğu görüntü vatandaşların tepkisine sebep oluyor. Belediye atık su arıtma tesisi inşaatına başladı ancak devreye girene kadar atıklar denizi kirletmeye devam edecek. Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, "Boğazda akıntı olmasaydı Çanakkale açıklarında Haliç'in eski haline benzer bir görüntü oluşurdu." dedi.

Bu sistem, 1979 yılında İller Bankası tarafından yaptırıldıktan sonra Çanakkale Belediyesi’ne işletilmek üzere devredilmiş. Belediye, geçen süre içinde ihtiyaçlar doğrultusunda yeni ilaveler ve revizyonlar ile iyileştirmeler yapıp atıkları denize dökmeye devam etmiş. Deniz suyu kirlenmekle kalmıyor, çoğu zaman boğazın şehir merkezi kıyısında atıklar suyun üzerinde toplanıyor. Hatta yağmur kanalizasyonlarına bırakılan pisliğin deniz yüzeyinde oluşturduğu görüntü ise vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Yıllardır atık suları olduğu gibi denize aktaran Çanakkale Belediyesi, çevre sorununun önüne geçmek için geçen yıl çalışma başlattığını açıkladı. İnşaatına başlanan atık su arıtma tesisi  tamamlandığında denize bırakılan atık su, arıtma tesisine gönderilerek, aktif çamur yöntemiyle arıtılmak sureti ile bertaraf edilecek. Bu arıtma tesisi devreye girene kadar şehrin atıkları denize akmaya devam edecek.

Akıntı olmasaydı Boğaz, Haliç gibi olurdu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bayramiç Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Programı Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, yıllardır atıkların Çanakkale Boğazı’na bırakılmasının acı verici bir durum olduğunu belirterek, boğazda akıntı olmaması durumunda Çanakkale açıklarında Haliç’e benzer bir görüntünün oluşabileceğini söyledi. Kuşku, “Denize bırakılan evsel atıklar, buradaki canlıların popülasyonlarını azaltıyor. Eko sisteme çok büyük etkileri var. Boğazda fazla hissedilmemesinin nedeni akıntı. Akıntı olmasaydı burası şimdiye kadar Haliç gibi olurdu. Çünkü çevredeki yerleşim yerlerindeki atık su buraya bırakılıyor. Denize deşarj edilen atık, akıntı nedeniyle Güzelyalı tarafından sahillere ulaşıyor. Buralarda aslında denize girilmesi uygun değil. Ama şimdiye kadar bir önlem alınmadı. Aynı sistemle denize pislik bırakılmaya devam ediyor.” dedi.

Zaman