Arınç ve Avcı 3 bin öğrenciyi yolcu etti

Arınç ve Avcı 3 bin öğrenciyi yolcu etti

Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası'nın ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında 3 bin öğrenci, Çanakkale Şehitliği'ne gönderiliyor.

Projenin ilk etap uğurlama töreni Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla yapıldı. Arınç ve Avcı, Çanakkale'ye giden öğrencileri yolcu etti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ATO ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öncülüğünde Çanakkale Şehitliği'ne 3 bin öğrencinin ilk etap uğurlama törenine katıldı. Sunuculuğunu Erkan Tan'ın yaptığı Ankara'daki törende Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ATO Başkanı Salih Bezci de hazır bulundu. Tören öncesi asker kıyafetli erkek ve yöresel kıyafetli kız öğrenciler Bakan Avcı'ya çiçek takdim etti. Nabi Avcı öğrencilerle fotoğraf çektirdi ve öğrencilerin elini öptü. Bu sırada kız öğrencinin saçları Bakan Avcı'nın ceketine takıldı. Acı öğrenciye yardımcı oldu. Salondaki tüm öğrenciler ayağa kalktı. Ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak 'Çanakkale Geçilmez' diye bağırdı. Bülent Arınç ve Nabi Avcı da çocukları ayakta alkışladı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son 10 yıl içinde Türkiye genelinde binlerce derslik inşa ettiklerini söyledi. Cumhuriyet tarihi boyunca inşa edilen derslik sayısı kadar derslik inşa ettiklerini belirten Avcı, "bunların içinde bir tanesi var ki hepsi bir kenara o bir kenara. O da Çanakkale'deki Şehitliklerimiz açık hava dersliğimiz. Oraya gittiğiniz zaman siz de bugüne kadar gördüğünüz aldığınız izlediğiniz derslerden daha farklı normal derslerden çok daha farklı bir derse orada şahit olacaksınız." diye konuştu.

"ÇANAKKALE'YE GİDEN ÖĞRENCİLER ŞEREFLİ, MÜBAREK ŞAHADETNAMELERİNİ ALDILAR"

Öğrencilerin öğretmenlerinden Çanakkale'de tarih, geçmiş, bugün ve gelecek ile ilgili çok anlamlı sözler duyacağını ve çok güzel bir ders yapacağını anlatan Avcı, "Bu dersin kıymetini bileceğinizi ve hiç unutmayacağınızı biliyorum. 1915 yılının ders yılı sonunda birçok lisemizde mezuniyet törenleri yapılmadı. 1915 sonunda birçok lisemiz hiç mezun vermedi. Siz işte o kahramanları ziyarete gidiyorsunuz. Onlar okullarını bıraktılar ve Çanakkale'ye gittiler. Çanakkale'de o günden bugüne hiçbir Milli Eğitim Bakanı'nın imzalamadığı kadar güzel, şerefli, mübarek şahadetnamelerini kendileri aldılar." şeklinde konuştu.

"BİRLİK VE BÜTÜNLÜK İÇERİSİNDE ÇANAKKALE'DE SAHİP OLDUĞUMUZ GÜCE KAVUŞACAĞIZ"

Çanakkale Harbi'nde yaşanan olayların birkaç nokta ile özetlenebileceğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç şunları söyledi: "Birincisi Türk ordusu Anadolu'nun gerçek evlatları sahipleri büyük bir mücadele verdiler. 1915'in başlarında ve 1916'da Çanakkale Harbi bitti. 100'üncü yılına yaklaşıyoruz. İman, inanç, toprağımıza, vatanımıza, bayrağımıza bağlılık Çanakkale'de adeta elle tutulur hale geldi. İkincisi çok genç nüfusumuzu orada şehit verdik. Üçüncüsü elbette çok önemli bugün Türkiye'de adeta içecek su kadar yiyecek ekmek kadar muhtaç olduğumuz birliğimizin, bütünlüğümüzün en büyük örneğini gördük. Bu şehitlikleri ziyaret edeceksiniz. İsimleri tespit edilen şehitlerimizin isimlerini ve memleketlerini bir daha yakından okuyun. Mesela orada Diyarbakır Lice'den şehit olmuş Mehmet'i göreceksiniz. Bursa'dan Ahmet'i göreceksiniz. Trabzon'dan veya Çaykara'dan, Rize'den Hüseyin'i göreceksiniz. Muğla'dan bir başka ismi göreceksiniz. Lazkiye'den, Kudüs'ten, Yemen'den, Galiçya'dan, Balkanlardan gelmiş askerlerimizi göreceksiniz. Osmanlı coğrafyasının her tarafından koşarak bu harbe şehit olmak için gelen aynı ideal uğruna birbirinin kucağında şehit olmuş gençleri göreceksiniz. Diyarbakırlı, Hanili, Liceli, Kulplu Hasanlar Hüseyinler Manisalı Ahmetlerin Mehmetlerin kucağında şehit oldu. Hiç birbirlerinin ırkına kökenine bakmadılar. Bayrakları birdi devletleri birdi inançları birdi çok şükür vatanseverlikleri birdi. Bu gün Türkiye'de yine aynı ideal etrafında aynı birlik ve bütünlük içerisinde Çanakkale'de sahip olduğu bu güce Allah'ın izni ile yine mutlaka ve en kısa zamanda sahip olacak. Sizin Çanakkale'de göreceğiniz güzelliklerden biride bu olmalı. Bu memlekette bin yıldır aynı bayrak altında aynı idealler için yaşayan insanlar fitne, ırkçılık, fesattan uzak kaldılar ve Çanakkale'ye koştular."

Konuşmaların ardından Arınç, Avcı ve beraberindeki heyet, çocuklarla birlikte fotoğraf çektirdi. Fotoğraf çekiminin ardından çocuklar otobüslere binerek Çanakkale'ye doğru yola çıktı.

Haber7