'Arılar tarım ilaçlarının tiryakisi oldu'

'Arılar tarım ilaçlarının tiryakisi oldu'

Arıların neonicotinoid böcek ilaçlarını tercih ettikleri ortaya çıktı.

İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nden bilim insanları, arıların, tıpkı sigara tiryakilerinin bağımlılığı gibi, nikotin benzeri kimyasal maddelerden "etkilenebildiğini" belirledi.

Yapılan deneyler, arıların kimyasal maddeleri çekici bulması yüzünden zararlı miktarlarda zirai ilaca maruz kalıp kalmayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Laboratuvar ortamında bal arılarının ve yaban arılarının, işlemden geçirilmemiş besinlerle, neonicotinoidli besinlere tepkisi denendi.

Üç neonicotinoid böcek ilacından ikisi eklenmiş olan şeker solüsyonunu arıların çekici bulduğu ve bu besinlerin "doğrudan beyni hedef alan uyuşturucu etkisi gösterdiği" görüldü.

Araştırmaya öncülük eden Prof. Geraldine Wright, "Arılar, besinlerindeki neonicotinoidlerin tadını alamıyor, dolayısıyla da bu böcek ilaçlarından uzak durmuyorlar. Bu da arıları, ilaçlı bitki özüyle beslenip zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bundan da kötüsü, arıların zirai ilaçlı besinleri tercih etmesi. Neonicotinoidler, tıpkı nikotinin insan beyninde yaptığı etkiyi oluşturuyor arıların beyinlerinde." dedi.

2013 yılında Avrupa Birliği, arılar üzerindeki etkileri yüzünden çiçek açan bitkiler üzerinde 3 tür neonicotinoid ilaç kullanılmasını iki yıl süreyle yasaklamıştı.

bbc.co.uk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.