Arılar için en kritik dönem; Yalancı bahar

Arılar için en kritik dönem; Yalancı bahar

Kış ayında hava sıcaklıklarının 16-17 derecelere kadar çıkması sonucunda oluşan yalancı baharla, kovan dışına çıkan arıların kas sistemlerinde zayıflama olduğu bildirildi

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yetiştirme Teknikleri Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Kuvancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış ayında değişen ani sıcaklıkların arıları olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Kış ayında olumsuz etkilenen arıların bal veriminde düşüşlerin gözlenebileceğini ifade eden Kuvancı, şöyle konuştu:

"Arılar sıcaklıklar 15 derecenin altına düştüğü zaman kovan içerisinde kış salkımını oluşturur, 15 derecenin üzerine çıktığı zaman da arıların uçuş aktivitesi başlar. Kış ayında yalancı baharla artan sıcaklıklar 16-17 dereceyi bulduğu zaman arılar için kritik süreç başlar. Çünkü gün içerisinde ısı bir anda 2-3 derece düşebiliyor. Kritik sıcaklık dediğimiz bu sıcaklıklarda ısı bir anda düştüğünde arılar floradayken kas sistemleri zayıflayabiliyor. Dolayısıyla arılar uçuşunu kaybedip bir anda yere düşebiliyor. Böylece arılar kovanlarına geri dönemiyor. Bu durumun uzun sürmesi durumunda koloni kayıpları artmakta."

Bal verimi düşüyor

Kış ayında çeşitli olumsuzluklara maruz kalan arıların veriminde düşüşün gözlenebileceğini vurgulayan Kuvancı, bu konuda üreticilerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Üreticilerimiz arılarının yalancı bahardan etkilenmemeleri için kışa girerken kovan içerisine yeteri kadar besin stokları bırakmalılar. Eğer kovan içerisinde yeteri kadar besin varsa arılarda yaşanan kayıplar bir nevi daha azalmış olacak. Arıların kış salkımını sık sık bozması, metabolizmalarında da bozulmalara neden olmakta. Bir arının kıştan ilkbahara güçlü çıkması lazım. İlkbahara güçlü çıkan arının verimi de iyi olur. Güçlü çıkmayan arının verimi ise düşük oluyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.