Arife ve Bayram

Bayramın adı Kurban olunca, mâlî gücü yerinde olan çoğu mümin kardeşimiz, birkaç hafta önceden kurban alma telaşına düşerler. Önceden abone olduğu bir mandırası yoksa, kurban satış yerlerini bir bir gezerek hem bütçelerine, hem de kurbanlık kriterlerine uygun hayvan ararlar. Bu arayıştan da tatlı bir zevk alırlar.

Evlerde hanımların bayram hazırlıkları da bir başkadır. Günler öncesinden başlayan temizlik bayrama bir nezafet serpmek, incecik sarılan yaprak sarmalar, altmış veya seksen kat baklavalar ve sair nefis yemekler, bayramın tadına tat katmak ve yakınlaşmaları, barışmaları, Allah rızası için yapılan yardımlaşmaları taçlandırmak içindir

Arife günü ülkemizin birçok yerinde, özellikle küçük yerleşim birimleri olan köylerimizde uzaktan yakından gelen köylüler ikindi namazından önce camide toplanırlar. Kalabalık bir cemaatle kılınan namazdan sonra tekbirlerle yine hep birlikte kabristana gidip dualar ederek dirilerden önce ölüleriyle bayramlaşırlar.

Bu bayramlaşma biraz rikkatli, biraz hüzünlüdür. Hüzünlü olduğu kadar da ibretlidir. Dünyayı ebedî olarak görmek ve öyle yaşamak isteyen nefislere nasihat etmeye de uygun bir zemindir. “Ey diriler! Bir zamanlar biz de diri idik. Buraları ziyaret edip edip gider idik. Bir süre sonra siz de aramıza geleceksiniz. Haberiniz olsun.” Nidasını kalplere işittirir.

Okunan Yasin-i Şerifler, gaflette olan nefisleri sarsar ve kendine getirir, hüzünlü ruh ve kalpleri hüşyâr eder ve kabir âlemini de şenlendirir. Dinleyenlerin yüzlerinde hüzün yerine tatlı bir tebessüm belirir. Bayramın ilk gününe hazır olmanın hafifliği hissedilir.

Gönüller bayram namazını hacılar gibi Kâbe’de, Yahya Kemal gibi Süleymaniye’de kılmak ister. Bayramın, sevincin, yardımlaşmanın, kavuşmanın yaşandığı her yer Kabe, her yer Süleymaniye’dir.

Allah’a yaklaşmak için kurbanlar kesilir. Onların ne kanları, ne de etleri Rabbimize erişir. Erişen sadece ihlaslı amellerimizdir.

Dünün, şu yaşlı dünyamızın sakinleri için arife, bugünün ve kıyamete kadar olan sürenin de bayram olması dileklerimle bayramınız ihlaslı ve kutlu olsun.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.