Arıcıların yüzü, bal ormanlarıyla gülecek

Arıcıların yüzü, bal ormanlarıyla gülecek

Bolu'da Orman Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışmalar kapsamında bal üreticilerinin ürünlerinin kalitesini ve miktarını arttırmak amacıyla bal ormanları kuruluyor.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, "Kalite ve üretimi arttırmak için 6 adet bal ormanı kuruldu, Mudurnu ile Seben ilçelerimizde de bu çalışmalar yapılacak" dedi.
 
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, bölgedeki bal üreticilerinin ürünlerinin kalitesini ve miktarını arttırmak amacıyla bal ormanları kuruyor. Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, bal ormanlarıyla ilgili olarak bölgede yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bolu'da 5 yıllık dönem için "Bal Ormanı Eylem Planı" hazırlandığını dile getiren Şahin, "Bu çalışma, her yıl 2 adet, alan olarak da 60 hektar olmak kaydıyla bal ormanı kurulumunu öngörüyor. Bolu'da balın kalitesini ve üretimi arttırmak için 6 adet Bal Ormanı kuruldu ve Mudurnu ile Seben ilçelerimizde de bu çalışmalar yapılacak. Buralarda bal ormanlarının yerleri tespit edildi" şeklinde konuştu. Şahin, belirlenen bölgelerde ballı bitkiler ile ağaçlandırma çalışmasının yapılacağını dile getirerek, "Bölgelere toplamda 60 hektarı kaplayacak şekilde dikim yapılacak. Burada hektar başına ballı bitki türlerinden bölgemizde doğal olarak yetişebilen türleri tespit edip, onlarla bu çalışmaları gerçekleştireceğiz. Burada sadece odunsu bitki türlerini değil otsu bitki türlerini de argüman olarak kullanacağız. Burada maksat hem bal verimine yönelik hem de erozyonla mücadele olacak. Bu kapsamda da bölge ağaçlandırılmış olacak" diye konuştu.

'ÇALIŞMA KAPSAMINDA 7 İLÇEYİ GEZDİK'

Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan da Bolu genelinde 300 arıcının olduğunu, bunlardan 200'ünün devletten destek aldığını söyledi. Kentte arıcıların istedikleri verimi alamadıklarını, bunun başlıca nedenlerinden birinin eğitim eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Ünalan, arıcıların kovanlarının günün şartlarına uygun olmadığını kaydetti. Ünalan, arıcıların değişim ve dönüşüme ihtiyaçlarının olduğunu dile getirerek, "Eski kovanların yerine yenilerinin yapılması gerek. Bu değişiklikler en kısa süre içerisinde yapılırsa arıcılarımız iyi verim alacaktır" dedi.

GENELDE AKASYA DİKİLECEK

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile bal ormanları konusunda çalışmalara başladıklarını anlatan Ünalan, "Bu çalışma uzun soluklu ve projeye dayalı bir çalışma. Çalışma kapsamında 7 ilçeyi gezdik. İlçelerde bal ormanı yapılacak alanlar belli. Belirlenen yerler kademe kademe ağaçlandırılacak. Buralara genel olarak akasya dikilecek" ifadesini kullandı.

'YILLIK ÜRETİM 200 TONU GEÇER'

Kovan başına 10 kilogram bal ürettiklerini belirten Ünalan, "Bolu genelinde 13 bin adet kovan var ve yıllık 130 ton bal üretiliyor. Bal ormanlarının hayata geçirilmesiyle üretimde büyük bir artış olur ve üretilen bal miktarı 200 tonu geçer. Ayrıca bu çalışma bölgedeki arı miktarında da artışa neden olur. Şu an 30 arı kovanıyla çalışıyorsa bu sayı 50'ye 50 ise 100 kovana çıkacaktır. Çünkü gelir arttıkça arı sayısı da artar" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.