Arıcıların önü açıldı

Arıcıların önü açıldı

Muğla'da orman alanlarının arıcılara açılması, çam balı üretimini arttırdı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve MAYBİR Başkanı Şahin, "Ormanları halka açtılar. Ormandan arıcıların da faydalanmasını sağladılar. Bu anlamda çok güzel

Türkiye'deki çam balı üretiminin büyük kısmının gerçekleştirildiği Muğla'da, arıcılar artık ormanlık alanlara daha rahat girebiliyor ve önceden köşe bucak kaçtıkları ormancılarla üretimi arttırmak için projeler geliştiriyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca "Ormanlara her türlü hayvan sokulması yasaktır" maddesindeki hayvan cinsleri arasından genelgeyle arıların çıkartılması, arıcının yüzünü güldürdü. Bu sayede çam balı üretiminin arttığı Muğla'da arıcılar, kovan koymalarına izin vermeyen ormancılardan da kaçmak zorunda kalmadı. İki meslek grubunun 'barışması' ile ortaya çıkan iyi ilişkiler, bal üretimini arttırmak için ortak proje üretmeye kadar vardı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) "Muğla Yöresi Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretiminin Sürdürülebilirliği ve Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi" projesini hayata geçirdi. 

AMENAJMAN PLANLARI HAZIRLANDI

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, son yıllarda arıcıların isteklerinin neredeyse tamamının yerine getirildiğini söyledi. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılamayan amenajman (ormanların nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağı) planlarının hazırlandığını belirten Şahin, bu sayede çam balı alanlarının nerede ne kadar olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

ÇAM BALI ÜRETİMİ YÜZDE 15 ARTTI

Bu çalışmaların ileriye götürülmesi gerektiğine işaret eden Şahin, Muğla'nın çam balı üretimi açısından pilot bölge niteliğinde olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bütün arıcılarının faydalandığı Muğla coğrafyası için bazı özel çalışmalar yapılmasını isteyen Şahin, "Muğla'da çam balı üretiminin nasıl geliştirilmesi gerektiğinin üzerinde durulmalı. İlgili bakanlık ve yerel yöneticileri, bu konuda var olan anlayış birliğini geliştirmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. Ormanların arıcılara açılmasının bal üretiminde artışa yol açtığına değinen Şahin, üretimde yüzde 15'i bulan gelişme sağlandığını bildirdi. 

PROJEYLE İŞBİRLİĞİ OLUŞTURULDU

"Muğla Yöresi Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretiminin Sürdürülebilirliği ve Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi Projesi" yürütücüsü Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı ise projenin en önemli amacının ormancılar ve ormanlarda üretim yaparak geçimini sağlayan kırsal kesim arasındaki sorunları ortaya koymak olduğunu söyledi. Bu paydaşlar arasında beklentiler ve çözüm yollarına dair iletişim ve işbirliği platformu kurduklarını anlatan Avcı, çam balı üretimi yapılan alanları belirlediklerini ve bundan sonraki çalışmaların bu bölgelerde yoğunlaştırılacağını kaydetti. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.