Arıcılar da tarım sigortasından yararlanabilecek

Arıcılar da tarım sigortasından yararlanabilecek

Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Kurt, aracılık faaliyetlerinin de tarım sigortası kapsamına alındığını belirtti.

Kurt, fındıkta 2014 yılı tarım sigortası uygulamasının başlaması vesilesiyle yaptığı açıklamada, her geçen yıl tarım sigortasına olan ilginin arttığı bilgisini verdi. Fındıkta tarım sigortası için belirli bir süre tanındığına işaret eden Kurt, sürenin mart sonu itibariyle sona ereceğini ifade etti. Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “2013 yılında sigorta yaptıran üretici sayısı önceki yıla göre yüzde 20 artmış, toplam 892 bin üretici tarım sigortası yaptırmıştır. Üreticilerimizin yaptırdıkları tarım sigortalarına karşılık toplam 236 milyon lira pirim ödemesi yaparken, üreticilerimiz adına devletimiz 290 milyon lira ödemede bulunmuştur. Buna karşılık yıl içerisinde meydana gelen hasarlar sebebiyle üreticimize ödenen toplam tazminat tutarı ise 386 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Başka bir ifadeyle üreticimizin ödediği pirim tutarından daha fazlası hasar tazminatı olarak ödenmiştir.”

Geçtiğimiz yıl hasar tespiti için ihbarda bulunan üreticiler için uygulanan 10 günlük bekleme süresinin bu yıl 7 güne çekildiğini duyuran Kurt, bu sayede hasar tespitlerinin daha hızlı gerçekleştirileceğini anlattı. Bu yıl uygulamaya konulan yeniliklerden birisinin de arcılık faaliyetlerinin tarım sigortası kapsamına alınması oluğunu söyleyen Kurt, “Arıcılık yapan üreticilerimizin ödeyeceği pirimin de yarısını devlet ödeyecek. Arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olan üreticiler bu imkandan faydalanacak olup, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını riskleri sigorta kapsamına alınmıştır.” dedi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin 151 yıllık geçmişe ve köklü bir kurumsal yapıya sahip olduğunu anlatan Bölge Müdürü Kurt, kooperatiflerinin çiftçilere sigorta konusunda her türlü bilgiyi vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.