Arı ırkı için 'bal ormanı' kurulacak

Arı ırkı için 'bal ormanı' kurulacak

Kırşehir Arı Yetiştiricileri Birliği ve Ahi Evran Üniversitesi'nin desteği ile Ankara Orman Bölge Müdürlüğü'nün hazırladığı proje kapsamında Mucur ilçesinde bal ormanı kurulacak.

Kırşehir Orman İşletme Müdürü Yaşar Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın sosyal ormancılık çalışmaları kapsamında, Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Arı Yetiştiricileri Birliği'nin desteği ile Mucur ilçesine bağlı Budak köyünde arı ormanı kurulmasının planlandığını söyledi.

Projenin, Kırşehir'in de bağlı olduğu Ankara Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlandığını belirten Duran, onaylanması için bakanlığa gönderildiğini, çalışmaların ise Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ifade etti.
Bakanlıktan gelen uzmanlar ile Ahi Evran Üniversitesi akademisyenlerinin Budak köyünde incelemelerde bulunduğunu ve olumlu rapor verdiğini anlatan Duran, alınan toprak numunelerinin de Eskişehir Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde incelendiğini ve sonuçların olumlu çıktığını dile getirdi.
Duran, kurulacak bal ormanı ile Kırşehir'de bulunan ve kaybolmaya yüz tutmuş "Anadolu Arı" ırkının korunmasının amaçlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İlimizde çok özel bir arı türü var. Ahi Evran Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin de takip ettiği 'Anadolu Arı' ırkı diye bir türümüz var. Sahada 5 adet kovan var. Kovanlar şu anda sıcak bölgelerde. Yakında Kırşehir'deki sahaya gelecekler. Kurulacak bal ormanı ile bu arı ırkının Kırşehir'de Budak köyünde kapama olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor. Sadece bu bölgede özel olarak yetiştirilecek."

Kırşehir Arı Yetiştiricileri Birliği ve Ahi Evran Üniversitesi'nin de destek verdiği projenin uygulamasını kendilerinin yapacağına işaret eden Duran, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün de Budak köyündeki bal ormanı kurulacak alanda 30 kilometre çapındaki bölgeyi koruma altına aldığını, başka arı türlerinin giriş ve çıkışının yasaklandığını belirtti.

Ormana bal yapan otsu bitkiler dikilecek

Duran, bal ormanı oluşturulması için yapılacak çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Çok özel olan arı türünün korunması ve çoğaltılması anlamında, özel arı ırkı için bal bitkilerinden oluşan ormanımızı kuracağız. Sonbaharda arazi hazırlığı ve dikim bitecek. 2014 yılı ilkbaharında sadece çiçek veren otsu bitkiler kalacak. Bal ormanında ağaçlar biraz geniş dikilir. Aralardaki topraklar, traktörle ya da özel ekipmanlarla işlenir. Kekik, fiğ, korunga yada akademisyenlerimizin önereceği daha değişik otsu bitkileri arı ormanında yetiştireceğiz. Biz bunları, yıl boyunca çiçek verecek şekilde planlayacağız. Arazideki mevcut otsu bitkileri de koruyacağız. Harika türler var sahada.''
Bal ormanının oluşturulmasından sonra, buraya arı giriş çıkışının özel izne tabi olacağını ifade eden Duran, "Bizim arıcılık izni belgemiz var. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne müracaat ediyorlar. Bizden de üyenin olduğu üçlü komisyon kuruluyor. Arıcıların konaklaması ile ilgili izni veriyor. Arıcılar bu izni alacaklar. Arıcılar Birliği bu arı ırkı ile ilgili sertifikasyon çalışması yapacak. Buradaki bal tescillenecek. Patent alacaklar'' diye konuştu.

Arıların saf Anadolu ırkı olduğu tescillendi

Kırşehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Osman Seçilmiş de kaybolmaya yüz tutmuş, saf  "Anadolu Irkı" arının korunması için bal ormanı kurulması çalışmalarını desteklediklerini söyledi.

Budak köyündeki "Anadolu Arı" ırkının Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversiteleri'nin laboratuvarlarında da incelendiğini ve saf Anadolu ırkı olduğunun tescil edildiğini, şu anda Mersin'de olan arı kovanlarının, bal ormanının kurulmasının ardından buraya taşınacağını kaydetti.

AA