Ardahan'da bahar kendini göstermeye başladı

Ardahan'da bahar kendini göstermeye başladı

Yılın yaklaşık 7 ayını çetin kış şartları altında geçiren Ardahan’a soğuk günlerin ardından bahar geldi. Bahar mevsimiyle birlikte karlar eriyerek, meralar yeşillendi.

Kazların kuluçkaya yattığı Ardahan’da, Kura Nehri, Çıldır ve Aktaş Gölü'nün buzu çözüldü. Erken gelen leylek ise yuvasını tamir etti.

Doksanlı yıllara kadar kar esareti altında kış mevsimi yaşayan Ardahan, son yıllarda faaliyete geçen barajlar ve hidroelektrik santralleri ile dünyada bir sorun haline gelen küresel ısınmaya bağlı olarak çetin kış şartlarını üstünden attı. Yılın yaklaşık 7 ayın da kar ve soğuk çilesi çeken Ardahan, son yıllarda ki mevsimsel değişikliklere bağlı olarak, bu yıl yaklaşık 5 ay boyunca soğuk ve ayazın etkisi altında kaldı. Kış mevsimi boyunca hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü Ardahan’a bahar mevsimi geldi. Karların erimesiyle birlikte yeşil çimler gün yüzüne çıktı. 21 Mart itibarıyla havaların ısınmasına bağlı olarak vatandaşlar atlar ve büyük baş hayvanlarını meralara bıraktı. Kura Nehri, Çıldır ve Aktaş Gölü'nde buzlar çözüldü, kazlar ise kuluçkaya yattı. Ardahan’a erken gelen leylek ise soğuktan üşüdü.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceleri görmesi sonucu yüzeyi buz tutan Kura Nehri’nin buzları çözüldü. Göle ilçesi sınırlarında doğarak Ardahan’dan geçen, Gürcistan ve Azerbaycan topraklarından da geçerek Hazar Denizi'ne dökülen Kura Nehri, buzların çözülmesiyle birlikte balıkçıl kuş türlerine ev sahipliği yapmaya başladı. Kura Nehri'yle birlikte buz tutan Çıldır ve Aktaş Gölü'nde de buzlar çözüldü.

Yöre halkının kışlık yiyecek olarak yetiştirdiği ve yörenin en önemli kışlık yiyeceklerinden olan kazlar, güneş ışınlarının etkisini hissettirerek yeryüzüne vurmasıyla birlikte kuluçkaya yattı. Yaklaşık 40 gün kuluçka döneminin ardından kaz yavruları da yumurtalardan çıkmaya başladı. Kazlar yaz mevsimi boyunca doğal otlarla beslenecek, Ekim ayının başlarında ise yaklaşık bir ay boyunca besiye alınacak ve göğsü buza değince kesime girecek. Kesilip temizlendikten sonra sonbahar soğuklarında kurutulacak olan kazlar, kışın sofralarda ki yerini alacak.

Yaz mevsiminde geniş meralarda beslenen sığırların, kışın kapatıldıkları ahırlarda doğan buzağılar, dışarıya bırakılmak için baharı bekliyor. Havaların ısınması ve meraların yeşillenmesine bağlı olarak yavru buzağılar önce ayaklarından bağlanarak dışarı bırakılacak, dışarıya alışan buzağılar daha sonra toplu halde meralarda otlatılacak.

Baharın gelmesiyle birlikte Ardahan’da tarım çiftçisi ekin hazırlığına başladı. Toprağın kurumasıyla birlikte tohumların serpileceği tarlalarda gübreleme faaliyeti yapan çiftçiler, mazot ve gübre ihtiyaçlarını karşılayarak traktörlerinin bakımını yaptırdı. Havaların iyice ısınması ve toprağın kurumasıyla birlikte Ardahanlı çiftçiler Bismillah diyerek tarlaya tohum atacak.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.