'Arap ülkeleri en az İsrail kadar çözüme darbe vurdu'

'Arap ülkeleri en az İsrail kadar çözüme darbe vurdu'

Parlamentolararası Filistin Toplantısı 22 ülkeden milletvekili, meclis başkan yardımcıları ve komisyon başkanlarının katılımıyla İstanbul Hilton Otelde düzenlendi.

 Toplantıya Türkiye'den de önemli siyasetçiler katıldı. Başbakan eski Yardımcısı Emrullah İşler de katıldı. İşler, Filistin konusunda Arap ülkelerinin duyarsızlığına değinerek "En az İsrail kadar çözüme darbe vurdular" dedi.

 Başbakan eski yardımcısı Emrullah İşler,  Parlamentolararası Filistin Toplantısı'na katıldıç İşler, Filistin sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"Coğrafi bölünmüşlük zihinsel bölünmeyi de beraberinde getiriyor"

 "Yaklaşık bir asırdır süregelen Filistin sorunu bölgedeki diğer gelişmeleri de doğrudan etkilemiştir. Ancak ne yazık ki, başta Arap dünyası olmak üzere diğer İslam ülkelerinin hiç biri sorunun bir çözüme kavuşması noktasında gerekli cesareti ve çabayı ortaya koyamadılar. Özellikle Arap dünyasındaki coğrafi bölünmüşlüğün zihinsel bölünmeyi de beraberinde getirmesi, en az İsrail’in çatışmacı politikaları kadar çözüme darbe vurmuştur. Ancak Filistin meselesine duyarsız hiç bir bölge devletinin bu durumu kendi halkına izah edemeyeceği şüphe götürmez bir gerçektir. 

Kuşkusuz Filistin sorunu bir konuşmayla anlatılabilecek kadar sathi bir mesele değildir. Ayrıca bu mesele sadece Filistinlilerin veya Müslümanların meselesi de değildir. Bu sorun dini, ırkı ve mezhebi ne olursa olsun kendini insan gören ve vicdani sorumluluk duyan tüm insanların meselesidir. Bir diğer deyişle Filistin sorunu bir dünya sorunudur. Söz konusu sorunu teşkil eden İsrail ise bu sorunun merkezidir. İsrail uyguladığı politikalarla saygı duyulması insani bir zorunluluk olan kutsal tüm değerlere adeta savaş açmış ve dolayısıyla insanlığa karşı suç işlemiştir.

İsrail insanlık suçu işliyor

Özellikle son dönemde, Temmuz ve Ağustos aylarında Gazze’ye yönelik 51 gün süren saldırıların akabinde, İsrail’in Harem-i Şerif’e yönelik mütecaviz eylemleri ve yeni yasadışı yerleşim kararları gibi uygulamalarında görülen artış bölgede tehlikeli bir tırmanmaya zemin oluşturmuştur. İsrail askerleri tarihte ilk defa Mescid-i Aksa’ya girmiştir. İsrail’in Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini ağır bir şekilde ihlal eden, tutumu söz konusu insanlık suçunun en açık delili olarak görülmelidir. Ayrıca Filistin’in yasadışı yerleşimlerden ve Ayrım Duvarı’ndan sorumlu Bakanı Ziad Ebu Ayn, 10 Aralık'ta Batı Şeria’da barışçı bir protesto faaliyeti sırasında İsrail işgal güçlerinin saldırganlığı sonucunda maruz kaldığı şiddet nedeniyle hayatını kaybetmesini de bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

CHP'li vekil de toplantıya katıldı

Toplantının açılışında konuşan CHP grup başkanvekili Akif Hamza Çebi Filistin'in verdiği mücadeleyi milli mücadeleye benzeterek Türkiye'nin kalbi desteğinin bundan ve tarihi birlikteliğimizden kaynaklandığını belirtti. Hamza Çebi: "Ortadoğu coğrafyasının etkileri küresel düzlemde de hissedilen  bir şiddet sarmalına gömüldüğü günümüzde Filistin'in ve Filistin halkının mücadelesi göz önüne gelmiştir. Bölgemizde devletler sisteminin çatırdamaya başlaması, çatışmaların daha büyük bir savaşlara  dönüşmesi gibi bir süreçte dünyanın en uzun soluklu  ihtilaflarından biri olan Filistin-İsrail sorunun  çözümü,Filistin halkının mücadelesinin hedefine ulaşması yani bağımsız bir Filistin devletinin kurulması hem bölgemiz hem dünyamızın barış ve huzuru açısından  son derece önemlidir. Filistin dost ve kardeş bir ülkeden ve halkından bahsediyoruz. Türkiye olarak tarihimiz bir, kültürümüz bir, coğrafyamız birdir. Filistin sorunu  yüzyılı aşan bir sorundur. Osmanlı, Türkiye, Mısır,ingiltere ve Avrupa'nın çeşitleri ülkeleri hep bu sorunla uğraşmışlardır. Bir yandan en iyi demokratik hakların yaşandığı ülkeler diğer yandan en temel insan hakkı olan yaşama hakkının bile güvence  altında olmadığı insanların sabahları evden çıkarken hane halkıyla helalleştiği bir Filistin. Bütün bunlar Türkiye olarak Cumhuriyet Halk Partisi olarak içimizi acıtmaktadır. Bu insanlık dramına son vermek  ve Filistin halkının bağımsızlık mücadelesini  hedefe ulaştırmak  sadece Müslüman ülkelerinin değil, bütün insanların meselisidir. Türkiye Filistinlilerle tarihi olarak kardeştir. Filistin halkının sorunu, Türk halkının sorunudur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Filistin halkının bu haklı davasının yanındayız ve onların mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz." dedi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.