'Arap İnsan Hakları Mahkemesi' konferansı başladı

'Arap İnsan Hakları Mahkemesi' konferansı başladı

"Arap İnsan Hakları Mahkemesi" konulu konferans, 135 uluslararası insan hakları kuruluşunun katılımıyla Bahreyn'in başkenti Manama'da başladı.

Amerika, Avrupa, Afrika mahkemelerinden pek çok uzman, hukukçu ile yerel ve ulusal insan hakları kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ile Arap Parlamentosu Başkanı Ahmed el-Cervan ve Mısır İnsan Hakları Ulusal Konsey Başkanı Muhammed Faik'in katıldığı konferansta, kurulması planlanan Arap İnsan Hakları Mahkemesi'nin iç tüzüğü ve tüzüğe uygun sivil bakış açısı meselelerinin görüşüleceği ifade edildi.
 
Konferansta ayrıca hukuk alanındaki uluslararası düzeydeki tecrübelerin paylaşılması bekleniyor.
 
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife'nin himayesinde düzenlenen konferansın 2 gün süreceği kaydedildi.
 
Arabi, konferansın açılışında yaptığı konuşmada Arap mahkemesinin kurulmasının önemine işaret ederek, "Mahkemenin iç tüzüğünün hazırlık aşaması tamamlandı. Hazırlanan iç tüzük gelecek Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında katılımcı ülkelerin onayına sunulacak. Tüzüğün onaylanmasının ardından mahkeme çalışmalarına başlayacak" dedi.
 
Ortadoğu ve Kuzey Afrika İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Farac Fıneyş ise konferansta mahkemenin işleyişi kapsamında bazı öneriler sunduklarını ifade ederek, "Mahkemenin çalışma seviyesinin insan hakları alanında uluslararası standartlarda olması gerekir. Ayrıca mahkeme, hangi ülke itham altında olursa olsun hukuk ihlali yapmamalı, hukuk her ülkeye hiç bir ayrım yapılmadan eşit uygulanmalı" diye konuştu.
 
Arap İnsan Hakları Mahkemesi'nin kurulması fikri, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda oy birliğiyle kabul edilmiş, Mart 2013'de düzenlenen Dışişleri Bakanları toplantısında ise mahkeme iç tüzüğü tasarısı onaylanmıştı. Geçen Kasım ayında Kuveyt'te düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nde, Arap İnsan Hakları Mahkemesi'nin kurulması ve merkezinin Bahreyn olması kararı memnuniyetle karşılanmıştı.
 
Timeturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.