Arap çocuklar için okuma seferberliği

Arap çocuklar için okuma seferberliği

Yıldız Tenik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünde okuyan Suriyeli Muaz Qaddah, Arap çocuklarının Türkçelerinin yetersiz olmalarından dolayı Fasih isminde bir internet sitesi kurdu.

Türkiye'de eğitim gören Arapların yaşadığı sorunların başında dil problemi geliyor. Üniversite eğitimi alan Arap öğrenciler bunun üstesinden kolaylıkla gelirken küçükler için işler o kadar da kolay olmuyor. Dersler Türkçe olduğu için anlamaları güç oluyor. Arap çocuklarına eğitim hakkı verilmesine rağmen dil problemi sebebiyle zorlandıklarını söyleyen Suriyeli Muaz Qaddah, ilk ve orta öğretime giden Arap çocuklarının ders çalışmalarını kolaylaştırmak için kolları sıvamış. Okul müfredatındaki bütün dersleri Arapça anlatılan bir online platforma taşıyan Qaddah, "Türkiye'de ikamet eden ve milli eğitim müfredatına tabii eğitim kurumlarında öğrenim gören Arap öğrencilerin eğitim sistemine adaptasyona yardımcı olmak amacıyla fasih.org sitesini oluşturduk. Arap çocuklarının dersleri anlamalarını kolaylaştırmak ve Arapça'yı unutturmamak için böyle bir çalışma yaptık. Onlar da başarılı olmalı" diyor.

KENDİLERİNİ BAŞARISIZ GÖRMEMELİLER

Yıldız Tenik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünde dördüncü sınıf öğrencisi olan Qaddah, 2013 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelmiş. Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiklerini belirten Qaddah, "Annem, babam ve kardeşlerimle Türkiye'ye geldik. Çünkü ailem eğitimlerimizin yarım kalmasını istemiyordu. Kardeşlerim şimdi dokuzuncu ve on birinci sınıfa gidiyorlar. Ben de bu sene okulu bitireceğim inşallah. Annem Suriye'de 20 yıldan fazla Arapça öğretmenliği yaptı. Burada da belli bir süre Arapça eğitimi veren bir yerde çalıştı. Babam da tatlıcılık yapıyor. Ben de Türkiye'ye geldiğimden beri okula gidip gelmenin yanı sıra birçok sosyal sorumluluk projelerine dahil oldum. Gönüllü olarak derneklerle çalışırken küçük çocuklar için bir şeyler yapmam gerektiğinin farkına vardım. Suriyeli çocuklara eğitim veren bir derneğin yürütmüş olduğu eğitim faaliyetlerinde yer aldım" ifadelerini kullanıyor.


Fasih internet sitesinde görev alan Türk ve Arap çalışanlar.
ARAPÇAYI UNUTMAMALILAR

Arap çocukların yabancı oldukları bir ülkede Türkçe dersleri takip ederken geri kaldıklarını gözlemleyen Qaddah, eğitimci olan annesiyle kafa kafaya verip ne yapabileceklerini düşünmüşler. Çocuklar her ne kadar zeki olsalar da dil sorunu yaşadıkları için başarı gösteremediklerini ifade eden Qaddah, "Hatta başarız olduğu için 'Okulu bırakıp çalışsam' diyenler oluyor. Bu tarz kötü düşünceleri onların zihninden uzaklaştırıp anlama yeteneklerini kolaylaştırmak gerekiyor. Bunun için de Arapça açık, doğru ve düzgün konuşma anlamına gelen 'Fasih' isminde bir site kurduk. Bu sitede okulda verilen dersleri Arapça olarak anlatıyoruz. Böylece anlamalarını kolaylaştırarak başarılı olmalarına yardımcı oluyoruz. Bir yandan da Arapça'yı unutmalarına mani oluyoruz" şeklinde konuşuyor.

MÜFREDATI TAKİP EDİYORUZ

Geçen yılın sonunda kurulan sitenin hazırlıkları bittikten sonra eğitimlere yeni başladıklarını anlatan Qaddah, "Öncelikle annemle birlikte üzerinde çalıştık. Ben teknik kısımları halletmeye çalışıyordum o da akademik tarafıyla ilgilendi. Fakat bu ikimizin tek başına altından kalkabileceği bir şey değildi. Bir ekip oluşturduk. Türk ve Arap öğretmenler, teknisyenler, montaj yapan kişiler var bu ekibin içerisinde. Dersler hocalar tarafından anlatılıyor bir yandan kayıt altına alıp montajlanıyor. Her hafta dersleri ikişer ikişer konularına göre sırayla yüklüyoruz. Böylece öğrenciler sistemli bir şekilde ilerliyebiliyorlar. Kaçırdıkları dersleri de geriye dönük olarak izleyebiliyorlar. Her videonun sonunda test uygulaması yapılarak öğrendikleri pekiştirmesi sağlanıyor. Test sonucu aldıkları puana göre durumlarını görebiliyor. Fasih'te verilen eğitimler okulla birlikte bitecek. Çünkü Türk okullarının müfredatını takip ediyoruz" diye anlatıyor.


Dil dersleri de var

Türkiye genelinde bütün Arap çocuklarına ulaşabilmek için e-okul şeklinde bir platform kurmak gerektiğini söyleyen Muaz Qaddah, "Belli bir okul olsa uzak yerlerde yaşayanlara ulaşamamakla beraber illa ki belli bir kontejyan olması gerekecekti. Bir de öğretmenlerin saatleri 'Uyacak mı uymayacak mı?' gibi problemler yaşayabilirdik. İnternet üzerinden herkes istediği yerden istediği zaman açıp dersini takip edebilir. Sitemizde müfredatın yanı sıra Türk asıllı eğitmenlerden Arap aileler ve çocukları için Türkçe dil eğitimi ve Arap asıllı eğitmenlerimizden Arapça dil dersleri de veriliyor. Eğitimlerimiz her iki dil için de anlaşılır, kolay; ilkokul öğrencisinin anlayabileceği düzeyde" diyor.

Sponsar bulursak ücretsiz olacak

Kiraladıkları bir stüdyoda videoları kayıt altına aldıklarını anlatan Qaddah, "Sesli Arapça ders anlatımını merak edenler için her dersten yayınladığımız 5 bölüm var. Bu bölümlerden memnun kalındığı takdirde cüzi bir ücret karşılığında yıllık üye olabiliyorlar. Ücretsiz olup herkesin ulaşmasını istiyoruz ama stüdyonun, öğretmenlerin, masrafların ve teknik giderlerin karşılanması gerekiyor. Bir sponsor bulduğumuz takdirde ücretsiz hizmet vermeye devam edeceğiz. Amacımız para kazanmak değil. Arap çocuklarının akademik eğitim durumlarını yükseltmek isitiyoruz. Kelime kelimesine tercüme yapılarak önemli noktalar vurgulanıyor. Bu teknik Türk eğitim müfredatının nerelere önem verdiğine dikkat edilerek hazırlanıyor. Böylelikle Arap öğrencilerin yaşadığı zorluklar giderilmeye çalışılıyor" şeklinde anlatıyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.