Arama 1 balık stokunu inceliyor

Arama 1 balık stokunu inceliyor

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsünce kullanılan "Arama 1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, balık stokunu incelemek üzere denize açıldı.

Akdeniz ve Ege'de araştırma yapmak üzere geçen yıl denize indirilen "Arama 1" gemisi, ilk proje çalışmasına başladı. Antalya Körfezi açıklarında demir atan gemiyle yapılan yarım saatlik trol çalışmasında, 28 tür balık incelemeye alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Akdeniz ve Ege'de hizmet vermesi amacıyla 6 milyon liraya yaptırılan gemi, Akdeniz'deki balıkçılık kaynakları ile Antalya Körfezi'ndeki dev kırmızı karides türlerinin stoklarının araştırılması için Kemer açıklarında, 60 metre derinliğe demir attı.
 
Modern teknik cihazlarla donatılan, seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa'da 4'üncü, dünyada 11'inci sırada bulunan 32 metre uzunluğundaki gemiden yapılan yarım saatlik trol çalışmasında elde edilen 28 türdeki balık, incelemeye alındı.
 
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü işbirliğinde aylık ve mevsimsel iki proje için çalışmalara başladıklarını söyledi. 
 
"Akdeniz balıkçılık kaynaklarının araştırılması" ve "Antalya Körfezi'nde dağılım gösteren dev kırmızı karides türlerinin stok büyüklerinin hesaplanması" projelerinde Türkiye'nin balıkçılık sektörü için önemli veriler toplayacaklarını anlatan Emre, veriler ışığında avcılık yönetimine yönelik sonuçlar ortaya koyacaklarını bildirdi. 
 
Enstitü olarak araştırma, üretme ve eğitim alanlarında hizmet verdiklerinin altını çizen Doç. Dr. Emre, "Arama 1" adlı gemi ile Akdeniz'de ihtiyaç duyulan önemli çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti. 
 
Emre, geminin Akdeniz'in yanı sıra Ege bölgesine de hizmet vereceğini, ayrıca denetim amaçlı da kullanılacağını kaydetti. 
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.