Aral Gölü için 3 milyar dolar ayrıldı

Aral Gölü için 3 milyar dolar ayrıldı

Özbekistan'da Aral Gölü'nün kurtarılması için 3 milyar dolarlık bir fon tahsis edildi

Özbekistan, hacmi beş kat azalan Aral Gölü’nü kurtarmak ve havzasındaki çevre felaketini bertaraf etmek için 3,05 milyar dolar ayırdı.

Pazartesi günü yayımlanan hükümet kararına göre 2,971 milyar dolar konu ile ilgili 16 ulusal proje, 80,2 milyon dolar ise bölgesel projeler için kullanılacak. Bu paraların 2,15 Milyar doları uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden, kalanı ise Özbek yönetiminin öz kaynaklarından oluşuyor.

Projeler için bu fonların tahsis edilmesi Ekim ayında Urgenç şehrinde yapılan Aral Gölü havzasında çevre felaketini azaltmak için işbirliği geliştirilmesi ile ilgili uluslararası konferansta kararlaştırılmıştı. Bu Konferans Özbek hükümeti ve “Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu” tarafından organize edilmişti.
Aral Gölü, 1960’lı yıllara kadar dünyanın en büyük dördüncü iç gölü idi. Ancak son 40 yılda neredeyse yarı yarıya küçüldü, su seviyesi 18 metre düştü, su hacmi beş kat azaldı, tuzluluk oranı arttı ve balıklar yok oldu.
1993 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan “Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu nu tesis ettiler. 2008 yılından bu yana bu fon BM Genel Kurulu'nda gözlemci statüsüne sahip. Fon üyesi olan ülkeler 2003-2010 yıllarında uygulanan projeler için 2 milyar dolardan fazla para ayırdılar.
Şu anda 2011-2015 dönemini içeren ve BM ilgili kuruluşları, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Birliği, bağışçı ülkeler ve Aral fonu işbirliğinde hazırlanan üçüncü programının gerçekleşmesi için çalışılıyor. Bu işbirliği ile ortaya çıkan 300'den fazla projenin gerçekleştirilmesi için 8,5 milyar dolardan fazla para kullanılması bekleniyor.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.