Müslüman oldukları için konferanstan kovuldular

Müslüman oldukları için konferanstan kovuldular

İki Müslüman, Etnik Gençlik Konferansından Müslüman oldukları iddiasıyla kovuldu

Myanmar'da iki Müslüman genç, Şan eyaletinde düzenlenen Etnik Gençlik Konferansından Rohingya (Arakanlı Müslümanlar) oldukları iddiasıyla çıkarıldı.

Konferans sözcüsü Min Naung Taw yaptığı açıklamada, konferanstan atılan Hlwan Moe Aung ve Thet Suu Yee'nin Rohingya olduklarını belirtti.

Bengali ya da Rohingya olarak adlandırılan bu grubun ülkede resmi olarak tanınan etnik gruplar arasında yer almadığını savunan Ming Naung Taw, "Konferans sadece etnik gençler için düzenleniyor, buna dahil olmayan kişilerin katılmasına izin veremeyiz." ifadesini kullandı.

Organizatörlerden Kaçinli barış aktivisti Khon Ja, ülkedeki Kaman, Bamar, Kaçin, Karen ve Şan gibi etnik gruplara üye Müslümanların konferansa katılabildiğini, bu durumdan etnik Burma delegasyonunun sorumlu olduğunu iddia etti.

Gençlerden Hlwan, yerel basına yaptığı açıklamada, kendisinin ve Thet'in Burma etnik grubunun üyesi olduğunu ve konferansa katılma hakları bulunduğunu söyledi.

"Ben Myanmarlı bir Müslümanım, babam siyasi bir tutukluydu ve açlık grevi yaparken hapishanede hayatını kaybetti." diyen Hlwan, Müslüman oldukları için konferanstan çıkarıldıklarını belirtti.

Hlwan'ın kimliğinde Myanmar Müslümanı, Thet'inkinde de Bamar Müslümanı ifadesinin yer aldığı belirtildi. İki grup da ülkede resmi olarak tanınan etnik gruplar arasında bulunuyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyor. 

Kaynak:Dünyabülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.