Arakan'da insan hakları alarm veriyor

Arakan'da insan hakları alarm veriyor

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Tomas Ojea Quintana, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki insan haklarının adeta alarm verdiğini bildirdi

Quintana, Arakan eyaletinde insan haklarının alarm verecek boyutta kötüye gittiğini açıkladı. Quintana, Arakan'daki saldırılarda yaralananların tahliyeleri sırasında da saldırılar gerçekleştirildiğini, bunun ağır sonuçları olacağını ifade etti.

Müslümanların büyük bir katliamla karşı karşıya oldukları Arakan'daki durumla ilgili açıklamasında, eyaletin başkenti Sittwe'deki BM çalışanlarının tahliyesi sırasındaki son saldırıların insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini belirten Quintana,  söz konusu personelin, Arakan eyaletinde yerinden edilmiş insanlara sağlık hizmeti sunulması, su ve gıda gibi temel yardım malzemelerinin sağlanmasında yardımcı olduklarını vurguladı.

Özel Raportör Quintana, ''BM çalışanlarının geri çekilmesi, yaşam hakkı dahil insan haklarının kullanılması konusunda ciddi sonuçlar doğuracaktır'' dedi.

Quintana ayrıca Arakan'daki kamplarda bulunan 140 bin kişinin sağlık hizmetleri konusunda ciddi derecede yardıma ihtiyaçlarının olduğu ve 700 bin savunmasız kişinin de kamplar dışında aynı hizmetten yoksun durumda bulunduklarını belirtti.

Daha önceki açıklamasında ''Müslüman nüfusun hareket özgürlüğü konusundaki ayrımcı ve katı kısıtlamaları'' eleştiren Quintana, hükümetin, nüfus sayımında, Rohingya'nın kendini ifade etmesini engelleyen kararının uluslararası insan hakları standartlarına uygun olmadığının altını çizdi. Quintana, Rohingya'nın kendini ifade etmesinin Arakan'ın geçmişinde şiddete ve insan hakları ihlallerine yol açtığını ve bazı protestoların kökünde bunların bulunduğunu vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum