Araçlarını yenilemeyen sürücü kursları hizmet veremeyecek

Araçlarını yenilemeyen sürücü kursları hizmet veremeyecek

Ehliyet eğitimi verdikleri araçları, otomobil ve motosiklet için 10, kamyonet, otobüs ve traktörler için 20 yaşın üzerinde olan sürücü kursları, önümüzdeki aydan itibaren eğitim faaliyetinde bulunamayacak.

Selma Kasap, Yıldız Aktaş'ın haberi:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sürücü eğitiminin verildiği ve sınavlarının yapıldığı araçların yenilenmesi, SGK sorgulaması işlemlerinin düzenli yapılması için valiliklere yazı gönderdi.

Yazıda, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 29 Mayıs 2013'te yürürlüğe girdiği, direksiyon eğitimi ve sınav araçlarından A1, A2, F, H ve B sınıfı ehliyet için olanların 10 yaş, C, D, E ve F sınıfı ehliyet için olanların ise 20 yaş sınırı getirildiği  anımsatıldı.

Bu kapsamda, araçların bir yıl içinde yönetmelikte belirtilen şartlara uygun hale getirilmesinin istendiğine dikkat çekilen yazıda, sürücü kurslarına verilen sürenin 29 Mayıs'ta sona ereceği vurgulandı. 

Yazıya göre, araçlarını yönetmelikte belirtilen şartlara uygun hale getirmeyen sürücü kursları hazirandan itibaren bu programlarını kapatacak ve yeni kayıt alamayacak.

Sürücü kursları, hazirandan önce kayıt yaptıran kursiyerlerin mağdur olmaması için şartları taşıması kaydıyla mevcut araçlarıyla bu kursiyerlerin sınavlarını ve eğitimlerini yapılabilecek. Eğitim ve sınav için kullanılacak bu araçların yönetmelikte istenen diğer şartları taşıması gerekecek.

A1, A2, F, H (motosiklet) ve dorse de dahil bütün sertifika sınıflarındaki direksiyon eğitim ve sınav araçlarının, "Motorlu Araç Tescil Belgesi"ne "sürücü kursu aracı" olarak yazılması gerekecek. Ancak 29 Mayıs'ta süresi dolan araçlar bu işlemden muaf tutulacak.

Personelinin prim borcunu ödemeyen de kurs açamayacak

Sürücü kurslarının SGK prim işlemlerine de yer verilen yazıda, kursların hazirandan itibaren dönem açılabilmesi için yönetmelik maddesinin yürürlüğe girdiği mart ayından itibaren personelinin sigorta primi bildirimini yapmış, prim ve prime ilişkin borçlarını ödemiş olması gerekecek.

Milli eğitim müdürlükleri, SGK'nın "www.sgk.gov.tr" internet adresindeki iş yeri numarasından sorgu yaparak, kurslarda çalışanların prim bildirimlerinin yapılıp yapılmadığını, bildirimi yapılanların primlerinin ödenip ödenmediğini kontrol edecek.

Sürücü kursunda çalışan personelin aynı zamanda şirket ortağı ya da sürücü kursu sahibi olması halinde bu kişiler hakkında herhangi bir sorgulama işlemi yapılmayacak.

SGK borç sorgulama girişi işlemleri, ilçe milli eğitim müdürlüklerince her ayın 15'inden grup açma tarihinin son günü olan her ayın 10'una kadar yapılacak.

Prim borcu olduğu halde dönem açılmasına izin verilen ilçe milli eğitim müdürlükleri hakkında il milli eğitim müdürlüklerince yasal işlem yapılacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.