Aracıyla tatile çıkacaklara önemli uyarı

Aracıyla tatile çıkacaklara önemli uyarı

AKÜ Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Bayrakçeken tatile çıkacak araç sahiplerini uyardı

AKÜ Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Bayrakçeken, bayram tatili ve devamında yaz tatili için uzun yola çıkacaklara araç bakımı yaptırmayı ihmal etmemeleri uyarısında bulundu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, 9 günlük bayram tatili ve devamında çıkılacak yaz tatili öncesi sürücülere araçlarının far temizliğini ve lastik bakımlarını yaptırmaları, polen ve hava filtrelerini değiştirmelerini tavsiye etti.

Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarının insan, yol ve taşıt olmak üzere üç temel faktör ile gerçekleştiğini söyledi.

Sürücü, yaya ve yolcu faktörünün kazalarda önemli rol oynadığını dile getiren Bayrakçeken, "Hava sıcaklığının artmasıyla dikkat dağınıklığı, görüş kaybı, reflekslerde zayıflama, uyku hali gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir." dedi.

Bayrakçeken, araçlarda lastik bakımı ve hava basıncı uygunluğunun frenleme mesafesine doğrudan etki yaptığını belirtti.

Yola çıkacak kişilerin araçlarının bakımlarını özellikle uzman kişilere yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Bayrakçeken, şunları kaydetti:

"Yola çıkmadan önce mutlaka aracın lastik bakımları yaptırılmalı. Lastiklerin arasında basınç farklılığı olmamasına dikkat edilmeli. Motorla ilgili, özellikle hava ve polen filtresi, bujiler gibi servis tarafından yapılması gereken işlemler unutulmamalı. Bunlardan değişmesi gerekenler mutlaka değiştirilmeli. Örneğin hava filtresinin değişmemesi yakıt tüketimini artıracaktır ayrıca farların dış camlarının temizliğine dikkat edilmeli. Yakıt tüketimi ayarlarının da mutlaka yapılması gerekiyor."

Klima yüzde 30 güç kaybına neden oluyor
Araçlarda klima kullanımının motor performansını etkilediğini hatırlatan Bayrakçeken, açık klimanın motorda yüzde 30’a varan güç kaybına sebep olduğunu aktardı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.