'Ar-Ge projeleri için yapılan ithalata Gümrük Vergisi istisnası getiriyoruz'

'Ar-Ge projeleri için yapılan ithalata Gümrük Vergisi istisnası getiriyoruz'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Ar-Ge projeleri için yapılacak ithalata Gümrük Vergisi istisnası getiriyoruz. Ar-Ge merkezlerimizin bizden en önemli beklentilerinin birini karşılamış oluyoruz" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Ar-Ge projeleri için yapılacak ithalata da Gümrük Vergisi istisnası getiriyoruz. Ar-Ge merkezlerimizin bizden en önemli beklentilerinin birini karşılamış oluyoruz

Işık, Otomotiv Sanayi Çalıştayı'nda sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Otomotiv sektörünün Türkiye'de üretim, ihracat, istihdam gibi alanlarda en ön sırada geldiğini belirten Işık, 2015'te yan sanayi ile birlikte sektörün gerçekleştirdiği 17,5 milyar dolarlık ihracat rakamının toplam ihracatımız içindeki en büyük kalem olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünya araç üretiminde 16'ncı, AB'de ise 6'ncı sırada yer aldığını dile getiren Işık, yine AB'de otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sırada olduklarının bilgisini verdi.

Kısa süre önce Mercedes'in üretim kapasitesini ikiye katlayan yeni yatırımının temelini attıklarını ve Toyota'nın Sakarya'daki fabrikasının üretim kapasitesini yüzde 90 artıracağını açıkladığını belirten Işık, "Bunlar çok güzel gelişmeler ve eminim ki, bu tür güzel gelişmelerin devamı gelecektir. Türkiye'deki üreticiler, yatırımlarını artırma konusunda bu tür kararlar almayı sürdüreceklerdir" dedi.

"Ar-Ge projeleri için yapılan ithalata Gümrük Vergisi istisnası"

Yerli araç üretiminin öneminden bahseden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli otomobil projemizin sonucunda, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız. Bu amaçla, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine havacılık, uçak ve gemi teknolojileriyle ilgili bir mükemmeliyet merkezi kurmayı planlayan Rolls Royce firması ile TÜBİTAK arasında da bir protokol imzalandı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) üyesi firmalarımıza da, ülkemizde daha fazla Ar-Ge ve tasarım yapma çağrısını yineliyorum."

Işık, yeni Ar-Ge paketi kanunlaştığında sektörün Ar-Ge iştahının artacağını kaydetti.

"Ar-Ge projeleri için yapılacak ithalata da Gümrük Vergisi istisnası getiriyoruz" diyen Işık, Ar-Ge merkezlerimizin kendilerinden en önemli beklentilerinin birisini karşılamış olduklarını vurguladı.

Işık, sadece Gümrük Vergisi istisnası getirmekle kalmadıklarını kaydederek, "Ar-Ge için yapılacak ithalata mavi hat uygulaması da getiriyoruz. Artık Ar-Ge merkezlerimiz bir kargo süresi kadar bekleyecek. 6 ay gibi gümrük işlemleriyle zaman kaybetmeyi ortadan kaldırıyoruz. Ar-Ge Reform Paketi'ni salı günü kanunlaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.