AP’ye başörtülü bir aday da Slovenya’dan

AP’ye başörtülü bir aday da Slovenya’dan

Slovenya'da yaşayan Boşnak asıllı Faila Paşiç Bişiç, 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine Slovenya'dan Liberal Demokrasi Partisi'nin (LDS) başörtülü adayı olarak katılıyor.

Ailesi aslen Bosna Hersek'in Sanski Most kentinden olan 2 çocuk annesi olan Bişiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede ve toplumdaki sorunları çözülmesinin, evde oturup eleştirmekle değil, ancak siyasi anlamda aktif olmakla mümkün olduğunu anladıktan sonra siyasete atılmaya karar verdiğini söyledi.

Slovenya'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalışmalar yaptığını anlatan Bişiç, bugüne kadar Slovenya, Bosna Hersek, Kosova, Gazze, Fas, Filipinler'de yardım kampanyalarında yer aldığını, ayrıca Slovenya Hükümeti'nin çalışmalarına da katıldığını ifade etti.

Slovenya'da 2006 yılında "yılın aktivisti" olarak seçildiğini ve yaptığı çalışmalardan dolayı çok sayıda ödül aldığını belirten Bişiç, Avrupa Parlamentosu'nda tüm Avrupa toplumları için önemli kararların alındığını, bu yüzden AP'ye aday olmanın kendisi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Faila Paşiç Bişiç, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar göçmenlerin entegrasyonu, etnik ve dini azınlıklar, işsizlik, sosyal haklar ve İslamofobi alanlarında çalıştım. Bu konular, Avrupa kurumlarında Avrupa'nın yerli halkı olan Müslümanlar olmadan konuşulamaz konulardır. Biz Avrupa topraklarına dün gelmedik ve 'herhangi bir yerden" gelmedik. Ben de şimdiye kadar elde ettiğim tecrübelerle bu alanlarda katkı sağlayabileceğimi düşünüyorum. Beni akranlarımdan farklı yapan özellik, ben dünyayı değiştirmek için siyasete atıldım, diğerler ise bunu evinden yapmaya çalışıyor."

Siyasette aktif olmakla Müslümanlar'ın dünyadaki imajı konusunda, aynı zamanda Müslüman kadınların Avrupa toplumundaki yeri konusunda çalışmalar yapmak istediğini belirten Bişiç, AB'nin bazı ülkelerinde yasaların Müslümanlardan yana olduğunu, bazılarında ise bunun tam tersi durumda olduğunu dile getirdi.

Bazı ülkelerin yasalarının, "başörtülü yasası" gibi, Müslümanlar'a karşı ayrımcılık yaptığını, bazı ülkelerin de İslamofobiye göz yumduğunu anlatan Bişiç, "Ancak benim AP'ye aday olmam Müslüman kadınların hakları ve onların toplumdaki yerinin daha da iyi olması için bir adım olacağını düşünüyorum. Bundan sonrasında yapılacak seçimlerde kadınları motive etmek istiyorum" dedi.

-Avrupa'daki Müslümanlar'ın, bulundukları durumdan kendilerinin sorumluğu var

Bişiç, Avrupa'daki Müslümanların sosyal, kültürel ve toplumsal durumlarından kendilerinin sorumlu olduklarına işaret ederek, birçok ülkede verdiği konferansların başında "Salonda Müslümanlar var mı?" diye soru sorduğunu, ya hiç kimsenin olmadığına, ya da çok az sayıda olduğuna tanık olduğunu kaydetti.

Avrupa'da yaşayan miliyonlarca Müslüman'ın pasifliğinin kısmen İslamofobinin de artmasına sebep olduğunu savunan Bişiç, nefret söylemi, İslamofobi ve Müslümanlar'ı ilgilerdiren yasaların getirildiği yerlerde Müslümanlar'ın olmadığını belirterek, "AB Müslümanları, maalesef pasif seçmen sınıfına giriyor. Bizimle ilgili kararların alındığı günde biz gidip piknik yapacağız, ondan sonra sokakta alınan kararları eleştireceğiz" dedi.

-AP'ye seçilmem halinde, Bosna Hersek'e yardım etmek için elimden geleni yapacağım

Bişiç, kendisinin bir başörülü kadın olarak AP'ye aday olmasının, "AB'nin verdiği hakların gerçek mi yoksa sadece kağıt üzerinde verilen haklar mı?" sorusuna cevap vereceğini, bunun AB için de bir "sınav" olacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer Avrupa benim ve benim gibi olanlar için hala hazır değilse, bu benim değil Avrupa'nın zayıflığıdır. Ben AP'ye seçilmem halinde, çok sayıda akrabam ve dostlarımın yaşadığı Bosna Hersek'e yardım etmek için elimden geleni yapacağım ve Bosna Hersek'in AB'nin bir parçası olması için çabalayacağım."

AP'nin eski Balkanlar Reportörü ve Sloveya Liberal Demokrasi Partisi Genel Başkanı Yelko Kacin'nin listesinde bulunan Bişiç, bugün kadar Kacin'in Bosna Hersek için çok şey yaptığını hatırlatarak, "Benim AB Parlamentosu'na seçilmem Müslümanlar dahil olmak üzere herkesin hakları ve özgürlüğünü savunan birinin zaferi anlamına gelir, aynı zamanda Avrupa'nın Müslümanlar'ı, Avrupa toplumunun bir parçası olarak kabul ettiklerinin de göstergesi olur. Müslümanlar, Avrupa toplumunun bir parçasıdır"dedi.

Dünyada genel olarak Müslüman kadınlarının yerinin, çeşitli gelenekler, ideolojiler ve din anlayışlarından dolayı marjinalleştirildiğini de ileri süren Bişiç, "Bir çok Müslüman ülkesine gittim ve durum maalesef kötü. Avrupa'da ilk başörtülü belediye başkanı olan Bosna Hersek'in Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç, bu göreve seçilmekle önemli bir adım attı. Benim AP'ye adaylığım da Bosna Hersek'teki tüm kadınlara da bir mesaj olsun" diye konuştu.

Eski Yugoslavya ülkelerinden biri olan ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip AB üyesi Slovenya'da çoğunluğu Boşnak olmak üzere yaklaşık 80 bin Müslüman yaşıyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.