Apple'ın akıllı telefon pazar kârı %92!

Apple'ın akıllı telefon pazar kârı %92!

Binden fazla üretici çalışıyor ama Apple tüm parsayı neredeyse tek başına topluyor. Buna da 'serbest' ekonomi deniyor!

Akıllı telefon pazarı 1000'den fazla üreticiye evsahipliği yapsa da, içlerinde bilinenleri topladığımızda karşımıza çıkan rakam elliyi bile bulmuyor. Bunların içerisinde de bir eleme yapıp en önde gelenlere baktığımızda on dolayında üretici sayabiliyoruz.

İşte araştırma ve analiz firmalarndan Canaccord Genuity de 2015 yılının geride bıraktığımız ilk çeyreğine yönelik yaptığı pazar araştırması ile sektörde faaliyet gösteren en büyük sekiz üreticinin açıkladığı mali tablolar üzerinden firmaların kâr-zarar verilerini ortaya koydu.

WSJ'de yayımlanan sonuçlara baktığımızda Apple'ın tarihinin açık ara en yüksek kârlılığına eriştiğini görüyoruz. Şöyle ki sektörün toplam kârının %92'sini Apple tek başına cebine indiriyor. Geçtiğimiz sene bu oran %65 idi.
İkinci sırada gelen Samsung ise toplam kârın %15'ine sahip. İkisini topladığımızda ortaya çıkan rakamın %107 olmasının sebebi ise aralarında Microsoft, HTC ve Sony'nin de yer aldığı havuzdaki bazı firmaların zarar etmesi.

Apple'ın bu derece yüksek bir kâr elde etmesinin sebebi tahmin edeceğimiz gibi çok telefon satmasından ziyade, birim fiyatlarının sektör ortalamasının aşırı üzerinde oluşu. Pazardaki toplam telefon satışlarının %20'sini (hatta daha azını) elinde tutan Apple'ın, satılan tüm iPhone modellerinin aritmatik ortalaması alındığında, tek bir iPhone'u ortalama 624 dolara sattığı görülüyor. Aynı rakam Android'ler içinse 185 dolar ile sınırlı.

Evet; spotta da dediğimiz gibi binden fazla üretici çalışıyor ama Apple tüm parsayı neredeyse tek başına topluyor. Buna da serbest(!) ekonomi deniyor.

Bir yerde yanlışlık olsa gerek!

yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.