Apple, Türk mucidin buluşunu satın aldı

Apple, Türk mucidin buluşunu satın aldı

Dr. Atakan Peker, ABD’deki doktora çalışması sırasında normal metalden daha dayanıklı “sıvı metal”i buldu. Apple, yeni iPhone’larda kullanmak üzere sıvı metali Atakan Peker’den satın aldı.

Araştırmalarını ABD'de sürdüren Peker, uygulama alanlarını ve yeni araştırmalarını “Sıvı metal (Liquidmetal Alloy) yeni ve değişik bir metal alaşım türü. Bilimsel yayınlarda “metal cam” ya da “amorf metal” olarak geçiyor. Diğer metallerin aksine atomları düzensiz bir yapı içinde. Bu farklı atomik yapı malzemeye yeni özellikler veriyor. Üretim olarak, eriyik (sıvı) halden hızlı bir şekilde soğutularak yapılıyor. Bu soğutma esnasında, atomik yapıda temel bir değişiklik olmadığı için, döküm kalıp modellerini çok iyi derecede kopyalıyor. Yani normal metal dökümlerde görülen “çekme” ve “yamulma” yapmıyor. Bu nedenle üretilmesi zor olan karmaşık dizaynlarda kullanım avantajı var, mesela cep telefonu kabzası ya da çerçevesi gibi." sözleriyle anlattı.

Platin Dergisi'ne konuşan Peker, sıvı metalin ilk buluş ve geliştirme aşamalarının CALTECH'de (Kaliforniya Teknoloji Enstütüsü) doktora çalışmalarımı yaparken olduğunu söyledi. Alaşım formülünü optimize etmek için otuza yakın değişik element kullanarak binden fazla alaşım üretti. Daha sonra özel bir şirkete katılarak bu malzemenin yeni üretim teknikleri ve uygulama alanları üzerine çalıştı.

Apple eski şirketimle bir anlaşma yaparak, bu malzemenin elektronik ürünlerde kullanımı ve üretimi ile ilgili patentlerin lisansını aldı. Bu şekilde sıvı metali kendi ürünlerinde ayrıcalıklı olarak kullanma imkanına kavuştu.

Bu teknolojinini günlük hayatta etkileri ürün ve dizayn amacına göre değişir. Mesela, daha dayanıklı bir elektronik ürün şeklinde olabilir, kırılması çok zor cep telefon gibi. Sıvı metalin kullanıldığı ilk Vertu Ascent cep telefonları üzerinden araba geçtiği halde, bozulmaz, çalışmaya devam ederdi.Peker, "Apple’in sıvı metali oldukça ilginç ve yeni ürünlerinde kullanmasını bekliyorum.  Elektronik ürünler haricinde, ileride tıbbi alet ve tıbbi protez yapımında kullanım bulacağını ve bu ürünler için oldukça önemli bir malzeme olacağını düşünüyorum.”dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.