Apple Google'ı tekrar işe aldı

Apple Google'ı tekrar işe aldı

Apple kavga gürültü cihazlarından kovduğu Google Maps ve Youtube uygulamalarını iPhone ve iPad'lere yeniden koyuyor.

Radikal'in haberine göre Apple ile ilgili olarak kıyamet senaryoları hisselerin 6 dolar olduğu 90’lı yıllarda bile bu kadar yoğun yaşanmamıştı. CEO Tim Cook geçen hafta Bloomberg’e verdiği röpörtajında insanları rahatlatmaya yönelik pek çok açıklamada bulundu ve şirket içinde bulunduğu bu sıkıntıları atlatmak için cihazlarından kovduğu Google ’ı iPhone’lara geri aldı.

Apple’ın bir duraklama döneminde olduğu gerçek. iPhone 5’in beklenen innovasyonu yaratamaması, iPad Mini ve yeni iPod’ların tüketicide istenen heyecanı oluşturamaması duraklamanın başlıca nedenleri olarak gösteriliyor. Bunların yanı sıra dünyanın en değerli firması ile ilgili yönetimsel bir takım sıkıntılar da mevcut. Cook geçen aylarda şirketin tepesindeki çok önemli 3 ismin yerini değiştirdi. Bunlar arasından en çok ses getireni iPhone’un yaratıcılarından (yazılım müdürü) Scott Forstall’ın görevden alınması oldu. Apple Samsung rekabetinde mahkemede tanık olarak da dinlenen Forstall Steve Jobs’un da yakın arkadaşlarından biri olmasına rağmen Tim Cook tarafından görevinden alındı. Kovulmasının nedeni Google’ı Apple cihazlarından uzaklaştırılması idi.

BİR ÖZÜR GÖREVİNDEN Mİ ETTİ?
Google’ın harita uygulaması yerine TomTom ile anlaşarak geliştirilen harita uygulaması kullanıcılandan beklenen ilgiyi görmedi. Öte yandan Youtube’un da iOS 6’dan çıkarılmış olması tüketiciler tarafından eleştiri ile karşılandı. Timothy Cook bunların hepsinin sorumlusu olarak gördüğü Scott Forstall’dan kamuoyu önünde özür dilemesini istedi. Forstall bu isteği reddetti ve özür dilemedi. Bunun üzerine Tim Cook kendisi Apple resmi sitesinden bir özür yayınladı ve harita uygulamasını ‘batırdıklarını’ itiraf etti. Fakat şirket bu hatasından vazgeçti. 80 milyon adet tanımlı mekan bulunan Google Maps iPhone’lara geri dönüyor. 40 ayrı ülkenin detaylı olarak bulunduğu ve 29 farklı dil seçeneği bulunan uygulama dün akşamdan itibaren AppStore’daki yerini aldı. Navigasyon pazarında lider Google aynı zamanda geçen aylarda iPhone’lardan çıkarılan Youtube için de bir uygulamayı AppStore’a sürdü.

GÜÇ KULLANICIDA
Bundan çıkarılacak kısa dersler var. Birincisi Tim Cook’un da sıklıkla değindiği gibi Apple kullanıcılarının isteklerini çok önemseyen bir şirket bu konuda neşter vurmaktan hiç çekinmiyor. İkincisi ise günümüzde kullanıcılar teknolojik cihazların bir birleri ile entegre olarak çalışmasını çok önemsiyor ve tek bir firmaya bağlı kalmak istemiyorlar. İnsanlar iPhone’larının içinde alıştıkları Google Maps’ten haritalara bakmayı Apple’ın direttiği uygulamalara tercih ediyorlar

Radikal