'AP raporundaki değerlendirmeler kabul edilemez'

'AP raporundaki değerlendirmeler kabul edilemez'

KKTC Dışişleri Bakanlığı, AP'nin Türkiye raporunun Kıbrıs konusunu ele alan paragraflarındaki iddiaların ve raporda yapılan birçok değerlendirmenin kabul edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporunun Kıbrıs konusunu ele alan paragraflarındaki iddiaların Ada’daki mevcut olumlu atmosferle bağdaşmadığını belirterek, raporda yapılan birçok değerlendirmenin kabul edilmesinin de mümkün olmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Birliği Komisyonunun 2014 Türkiye İlerleme Raporu'na dayanarak hazırlanan ve bugün genel kurulda kabul edilen Türkiye kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs konusunda tüm uluslararası aktörlerin sürece destek vererek olumlu çağrılarda bulunmasının müzakere sürecinin çözümle neticelenmesine katkı sağlayacağı vurgulandı. 

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nda 10 Haziran 2015 tarihinde kabul edilen 2014 Türkiye raporunun Kıbrıs konusunu ele alan paragraflarındaki iddiaların Ada’daki mevcut olumlu atmosferle bağdaşmadığı belirtilerek, raporda yapılan birçok değerlendirmenin kabul edilmesinin de mümkün olmadığı kaydedildi. 

Bakanlık açıklamasında, "Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin, müzakere sürecinde yeni bir fırsat penceresi açmasının ümit edildiği yönündeki ifadeler olumlu olmakla birlikte, Avrupa Birliği’nin sürece desteğini hakkaniyetli ve dengeli bir şekilde yapmasının sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için elzem olduğunun hatırlatılmasında fayda vardır" denildi.

Yeni bir müzakere süreciyle Ada’da ortaya çıkan mevcut olumlu yapının muhafaza edilmesinin son derece önemli olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Avrupa Birliği’nden beklentimiz, Kıbrıs Türk tarafının temsil edilmediği bu gibi kurumlarda tek taraflı pozisyonlar üretilmesinin Kıbrıs sorununun çözümüne hiçbir şekilde katkı sağlayamayacağının bilincinde davranarak, müzakere süreci esnasında liderleri cesaretlendirmek için yapıcı adımlar atmasıdır. Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği nezdindeki temsiliyet hakkını talep etmeye devam edeceğimizi de bu vesileyle hatırlatmakta fayda görmekteyiz."

Raporda, Kıbrıs sorunuyla ilgili tek taraflı çağrılara yer verilirken, Türkiye’den KKTC'deki askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş’ı BM'ye iade etmesi yönünde ifadeler yer aldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.