Aort Yırtılması Sinsi Bir Tehlike

Aort Yırtılması Sinsi Bir Tehlike

Aort Yırtılması Sinsi Bir Tehlike

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, aort anevrizmasının kalp hastalıkları arasında en sessiz ve belirtisiz olan bir hastalık olduğunu belirterek, ‘‘Aort damar duvarı yapısındaki dejenerasyon, aort anevrizmalarında en sık rastlanan etkendir ve genetik bir eğilimle beraberdir. 65 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastası erkeklerin yüzde 10'unda görülen aort anevrizması ortaya çıktığında hastanın yaşamı ciddi şekilde tehdit eden bir sağlık sorunudur” dedi.
 
– Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, aort anevrizmasının kalp hastalıkları arasında en sessiz ve belirtisiz olan bir hastalık olduğunu belirterek, ‘‘Aort damar duvarı yapısındaki dejenerasyon, aort anevrizmalarında en sık rastlanan etkendir ve genetik bir eğilimle beraberdir. 65 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastası erkeklerin yüzde 10'unda görülen aort anevrizması ortaya çıktığında hastanın yaşamı ciddi şekilde tehdit eden bir sağlık sorunudur” dedi.
 
Aort anevrizması hakkında bilgi veren Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, ‘‘Aort damar duvarı yapısındaki dejenerasyon, aort anevrizmalarında en sık rastlanan etkendir ve genetik bir eğilimle beraberdir. 65 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastası erkeklerin yüzde 10'unda görülen aort anevrizması, ortaya çıktığında hastanın yaşamı ciddi şekilde tehdit eden bir sağlık sorunudur. Aort anevrizmasının yaklaşık yüzde 80'i hipertansiyona bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve genç yaşlarda da görülebilmektedir. Aortun çeşitli bölgelerinde görülebilen anevrizmalarda damar çapı normalin iki katına ulaştığında damarın çatlaması, yırtılması ya da damar civarındaki tabakaların ayrışması gibi tehlikelere sık rastlanır. Bu nedenle anevrizma tespit edilen hastalar yakından takip edilmeli ve aort çapının iki kata çıktığı ya da 5 santimetreyi aştığı durumlarda aktif tedavi uygulanmalıdır. Tedavi cerrahi olabildiği gibi bazı anevrizma türlerinde özellikle karın içindeki aort anevrizmalarında ameliyatsız endovasküler tedavi olanakları oldukça gelişmiştir’’ dedi.
 
Her hastalıkta olduğu gibi aort anevrizmasında de erken teşhisin önemini vurgulayan Op. Dr. Erdoğan, özellikle ailesinde kalp hastalığı olan veya yüksek tansiyon hastalarının yılda bir kez kontrolden geçmelerini önerdi.
 
Bu arada Hatay’dan acil olarak Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’ne gelen 41 yaşındaki Süleyman Sakar’da kalpten çıkan ana aort damarında genişlemeye bağlı rupture tespit edildi. Yapılan ameliyatla aort kapağı ve aort damarı değiştirilen hasta sağlığına kavuştu. Ameliyattan 5 gün sonra taburcu edilen Sakar, çok mutlu olduğunu, daha önce gittiği bir doktorun damar genişlemesi olduğunu söylediğini ancak yakınması olmaması nedeniyle bir daha takibe gitmediğini dile getirdi.
 
Ameliyat hakkında bilgi veren Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, “Herkes Süleyman Sakar kadar şanslı olmayabilirdi. Hatay’dan acil olarak gelen 41 yaşındaki Süleyman Sakar’da kalpten çıkan ana aort damarında genişlemeye bağlı rupture tespit edildi. Hasta hemen ameliyata alındı. Aort kapaktan başlayıp beyin damarlarına ilerleyen yırtık ve rupture (yanı kanama) olduğu görüldü. Aort kapağı ile beraber aort damarı değiştirildi” dedi.
 
Hastanın yırtık ve kanamaya rağmen hastaneye yetiştirilebilmiş olmasının çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, bu durumlarda yaşam ile ölüm arasında ince bir çizgi kaldığını ve zamanın çok önemli olduğunu ifade etti.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.