Antik Kent'deki  Osmanlı Camisi restore edilecek

Antik Kent'deki Osmanlı Camisi restore edilecek

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Muğla'da Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi restore edilecek.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi, restore edilecek.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.  

"Köy meydanının bütünlüğünü koruyoruz"

Caminin yaklaşık 150 yıl önce Şaban Ağa tarafından yaptırıldığını aktaran Söğüt, şunları kaydetti:

"Cami, önceki dönemlerde ara ara restorasyonlar geçirmişti ama bütüncül olarak elden geçirilmesi gerekiyordu. Biz, şimdi onunla ilgili çalışmaları başlattık. Restorasyon için projelerimizi de hazırladık. Köy meydanının bütünlüğünü korurken burada cami, hamam, kahve, dükkan, köy odası, köy çeşmesi dahil olmaktaydı. Biz, bütüncül olarak bunların tamamını korumak istiyoruz. Şaban Ağa Camisi, Osmanlı döneminin son döneminde özellikle gelişmiş köylerde bulunan cami örneklerinden. Özellikle Osmanlı mimarisinin bütüncül olarak korunduğu yerlerden de birisi. Müezzin mahfilleri ve önündeki sadaka taşıyla, her şeyiyle tam korunmuş camilerden birisi. Şimdi çoğu yerde bu unsurları görmek mümkün değil ama biz, camimizde bunların hepsini bire bir yerinde tespit etmiş durumdayız ve bire bir de oldukları yerde koruyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.