Antik Kent için 10 ev kamulaştırılacak

Antik Kent için 10 ev kamulaştırılacak

Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerinde bulunan evlerden 10'u gelecek yıl kamulaştırılacak. Belediye Başkanı Demirkol "Tokat'ı hatta Anadolu'yu gelecekte medeniyetler şehri yapacak Antik kentin üzerinde bulunan 100 evin kamula

Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerinde bulunan evlerden 10'unun gelecek yıl kamulaştırılacağı bildirildi. Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, antik kentte 22 yıl aradan sonra geçen sene kazı çalışması yapıldığını söyledi. İl Özel İdaresinin bütçesinden ayrılan 200 bin lirayla geçen yıl yapılan kazı çalışmasının 2,5 ay sürdüğünü anımsatan Demirkol, "Sebastapolis Antik Kenti, Tokat'ı hatta Anadolu'yu gelecekte medeniyetler şehri yapacak. Antik kentin büyüklüğü, Efes'i andırıyor. Efes kadar şehre sahip olmanın mutluluğu içerisindeyiz" dedi.

İLK TURİSTLER GELDİ BİLE

Kazı çalışmalarının gelecek yıl da devam edeceğini belirten Demirkol, "Kazı çalışmasının süresinde de belli bir artış sağlayacağız. Kamulaştırma çalışması yapılması gereken alanlar vardı. Sayın Valimiz, Kaymakamımız ve diğer yetkililerin de bulunduğu ortamda kamulaştırma çalışmaları hakkında görüştük. 2015 yılını İl Özel İradesi turizm yılı ilan etti. 2015 yılında 10 evin kamulaştırılmasına karar verildi. Bu yıl Avrupa'dan antik kente ilk turistler geldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda turist sayısında artış olur. Antik kentin üzerinde bulunan 100 evin kamulaştırılması lazım" diye konuştu.

YILLARCA KAZILMASI GEREKİYOR

Kazı çalışmalarını yürüten ekibe danışmanlık yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful ise "Buranın gün yüzüne çıkması için çalışmalarımızı 2 yıldır sürdürüyoruz. Kentin ortaya çıkması için uzun yıllar kazı yapılması gerekiyor. 2 yıldır süren kazı çalışmalarında Roma hamamı ve Bizans kilisenin bir bölümüne ulaşıldı. Önümüzdeki yıllardaki çalışmalarla hamam yapısının mimari planının tamamıyla ortaya çıkartılmasını planlıyoruz. Bölümlerinin tamamının tespitine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor" diye konuştu.

SEBASTAPOLİS ANTİK KENTİ

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.