Antep fıstığında rekor üretim çıktı

Antep fıstığında rekor üretim çıktı

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye Antepfıstığı üretiminin yüzde 97’sinin yapıldığı, bu sezon 144 bin 112 ton Antepfıstığı üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ’Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonu’ tarafından hazırlanan 2015 yılı Antepfıstığı resmi rekolte tahmin sonuçlarını açıkladı. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye Antepfıstığı üretiminin yüzde 97’sinin yapıldığı 6 ildeki saha araştırmalarına göre, bu sezon 144 bin 112 ton Antepfıstığı üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.
Gaziantep Ticaret Borsası’nın yaklaşık 1 buçuk yıl önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde başlattığı girişimler sonucu oluşturulan ‘Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonu’ çalışmalarını tamamlayarak, Antepfıstığına ait tarihteki ilk resmi rekolte tahmin raporunu açıkladı.

Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş ve Kilis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Ticaret Borsalarının temsilcilerinin katılımlarıyla kurulan komisyonun hazırladığı rapor, GTB’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit’in katıldığı toplantıda, ülke genelindeki antepfıstığı ağaç sayısı ve oluşturulan yeni rekolte tahmin metodu hakkında bilgiler verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde, Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve Gaziantep Milletvekillerinin destekleriyle başlattıkları ‘Antepfıstığı Ortak Akıl’ çalışmalarının ilk meyvesini almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker’in destekleriyle başlatılan, Antepfıstığı üretiminin artırılmasını ve kayıt altına alınmasını hedefleyen çalışmalar doğrultusunda şu ana kadar, sektör temsilcilerinin katılımıyla çeşitli tarihlerde 5 farklı toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatan Tiryakioğlu, bu görüşmeler çerçevesinde kurulan ‘Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonu’nun saha çalışmalarını tamamlayarak tarihin ilk resmi antepfıstığı rekolte tespit raporunu hazırladığını dile getirdi.

Hazırlanan tahmini rekolte raporunun, gerçeğe en yakın tespiti belirleyecek olmasından dolayı, piyasalarda yaşanan spekülatif dalgalanmaların önüne geçilebileceğini aktaran Tiryakioğlu, bu şekilde arz-talep dengesine göre en uygun fiyatın da oluşacağına dikkat çekti.

TAHMİNİ RESMİ REKOLTE 144 BİN TON

Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonunu tarafından hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulan tahmin raporuna göre bu hasat sezonunda Antepfıstığı rekoltesinin 144 bin 112 ton olarak gerçekleşmesinin ön görüldüğünü aktaran Tiryakioğlu, “Çıkan bu sonuç, bizim borsa olarak kendi imkanlarımızla yaptığımız çalışmalar sonucu daha önce açıkladığımız 140 ile 150 bin ton tahmini rekolte rakamıyla bire bir örtüşmektedir. Bundan sonraki hedefimiz ağaç sayısı ile ilgilide teknik çalışmalar yürütmek olacaktır ama buradan şunu da özellikle belirtmek istiyorum ki Antepfıstığımız artık resmi olarak bakanlığımızın gündeminde" dedi.

İHRACAT ARTACAK

Antepfıstığı hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatta da satış yoğunluğunun gözlendiğini belirten Tiryakioğlu, "İlerleyen zamanlarda Antepfıstığı ihracatında diğer yıllara oranla 1’e 5 artış olacağını tahmin etmekteyiz. Tabi bunlar da şu an için bir tahmin ama özellikle bu yıl ihracat bağlantılarının arttığını ve çeşitli çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Üründe fiyatların da belli bir noktaya gelmesiyle birlikte dünya pazarlarında hak ettiğimiz noktaya geleceğimize inanıyorum” dedi.

ARAŞTIRMALAR İLÇELERDE YAPILDI

Antepfıstığında rekolte tahminin her yıl yapıldığını fakat bu sezon resmi bir açıklama yapabilmek için farklı bir metot üzerinde, daha koordineli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, yeni tahmin metodu hakkında açıklamalarda bulundu.

Aslan, "Belirlenen tahmini rekolte, ilçe bazında yapılan çalışmaların ayrı ayrı toplanmasıyla ortaya çıktı. Antepfıstığı üretiminin yapıldığı her ilçede ayrı bir komisyon kuruldu. Ziraat odaları ve İlçe Tarım Müdürlükleri işbirliğiyle tabakalı örnekleme yapıldı. Örneğin Nizip ilçemizi göz önüne alırsak, Antepfıstığı dağlık bölgede de yetişiyor, ovada da yetişiyor. Dağlık bölge için ayrı bahçe, ovalık bölge için ayrı bahçeler tespit edildi. Bu çalışmalar Antepfıstığı üretiminin yüzde 97’sinin yapıldığı 6 ilde gerçekleştirildi. Bu illerimiz Gaziantep, 
Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis.

Diğer yüzde 3’lük kısmı ise yaklaşık 16 ilimiz karşılıyor; fakat araştırmada bu iller dikkate alınmadı. Burada elde ettiğimiz kat sayı ile geriye kalan diğer illeri de bu katsayı ile tahmin ettik. İlçelerde oluşan rakamları İl Tarım Müdürlükleri derledi. 6 ilde oluşan rakamları toplantı yaparak değerlendirdik ve çıkan sonuç 144 bin 112 ton oldu. Bu çalışmada, iller arası birim alandan elde edilen verimler farklı çıktı. Bunun nedeni ise İllerin bahçe yapısından, yağış rejiminden ve iklimsel faktörlerinden kaynaklanıyor. Örneğin Şanlıurfa’da ağaç başına üretim 4 kilo 200 gram olurken, Gaziantep’te ağaç başı üretim 3 kilo 600 gram olarak tespit edildi” diye konuştu.
Aslan, ayrıca Türkiye genelinde 50 milyon 482 bin Antepfıstığı ağacının bulunduğunu ve bunların yaklaşık 40 milyonunun meyve verdiğini sözlerine ekledi.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.