Antalya'da pamuk hasadı heyecanı

Antalya'da pamuk hasadı heyecanı

Türkiye'nin pamuk üretim bölgelerinden biri olan Antalya'da, üreticilerin hasat heyecanı başladı.

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bu ay başında başlayan pamuk hasadının hava şartları müsaade ederse kasım ayı sonuna kadar devam etmesini beklediklerini söyledi.

 Geçen sezon hava şartları nedeniyle pamuk üreticisinin birtakım olumsuzluklar yaşadığını ve hasadın nisan ayına kadar uzadığını kaydeden Erdoğan, Manavgat bölgesinde 2 bin 500 tona yakın kütlü pamuğun da toplanamadığını hatırlattı.
 
Makineli hasada geçilmesi nedeniyle ürünlerin hızlı şekilde kooperatiflere gelmeye başladığını belirten Erdoğan, "2015-2016 döneminde ANTBİRLİK olarak 16-17 bin ton civarında kütlü pamuk alımı gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz" dedi.
 
Erdoğan, ANTBİRLİK'in bu yıl beyaz standart 1 kalite pamuğa ödeyeceği fiyatı kilogram başına 2,3644 lira olarak belirlediğini dile getirerek, kilogram başına 65 kuruşluk devlet desteği de eklenince üreticinin eline 3 liraya yakın para geçeceğini söyledi.
 
Bu fiyatın üretici için oldukça iyi bir rakam olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Zaten ANTBİRLİK olarak bizim açıkladığımız rakam, Türkiye genelinde görebileceğiniz en yüksek fiyat" diye konuştu.
 
Geçen yıla göre üretim düşüşü
 
Erdoğan, şu anda fazla arz olduğu için pamuk fiyatlarının piyasada biraz gerilediğini ancak ocak, şubat aylarında fiyatların tekrar yukarı çıkacağını düşündüğünü belirterek, "Çünkü Türkiye genelinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20-30 arasında bir üretim düşüşü olacak pamukta" diye konuştu.
 
Türkiye'de yıllık yaklaşık 1 milyon 500 bin ton civarında pamuk tüketimi bulunduğunu dile getiren Erdoğan, bunun yaklaşık 850 bin tonunun yerli üretimle karşılandığını anlattı.
 
ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Erdoğan, kalan kısmın ithal edildiğini ifade ederek, Türkiye'nin pamuk ithal ettiği ülkelerin de ABD, Türkmenistan, Yunanistan, Brezilya olarak sıralandığını kaydetti.
 
"Stratejik ürün olarak ilan edilmesi gerekiyor"
 
Antalya'nın 1990'lı yıllarda Türkiye'nin önemli pamuk üreticisi bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, 1990'lı yıllarda yaklaşık 400 bin dekar tarım alanına ekilen pamuğun şu anda 25-40 bin dekarlara kadar düştüğünü söyledi.
 
Erdoğan, eskiden bu bölgeden 110-120 bin ton pamuğun elde edildiğini anlatarak, şöyle konuştu:
 
"Bu, giderek azaldı ve 2009'da 8 bin 900 tona kadar düştü. Örtü altı tarımın gelişmesi, sahil bandındaki tarım arazilerinin de turizm nedeniyle yapılaşmaya ayrılması nedeniyle pamuk ekim alanları çok azaldı. 2009'da pamuk üretimi, 8 bin 900 tona kadar geriledi. ANTBİRLİK olarak pamuk ekibinin artırılması için fiyat politikamızı piyasanın üzerinde belirlemeye başladık. Tekstil ülkesi Türkiye'de pamuğun stratejik ürün olarak ilan edilip devlet politikası haline getirilmesi gerekiyor."
 
Bölgede bin 500 üretici kaldı
 
Antalya'nın Türkiye'deki toplam pamuk üretiminde fazla bir paya sahip olmadığını dile getiren Erdoğan, "Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin ancak yüzde 1'ini karşılayabiliyoruz, fakat hedefimiz daha fazla üretmek" dedi.
 
Erdoğan, ANTBİRLİK'in 25 bin civarında kayıtlı ortağı bulunduğunu, kayıt güncellemeleriyle bunun 6 bine kadar düştüğüne işaret ederek, şu anda aktif olarak pamuk eken üretici sayısının yaklaşık bin 500 olduğunu bildirdi.
 
Türkiye kütlü pamuk üretiminde 8'inci
 
Dünya genelinde yılda yaklaşık 77 milyon ton kütlü pamuk üretiliyor.
 
Türkiye, yaklaşık 850 bin tonluk kütlü pamuk üretiminde, Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Avustralya ve Özbekistan'ın ardından 8'inci sırada yer alıyor. Verimde ise Avustralya ve İsrail'in ardından üçüncü sırada bulunuyor.
 
Yılda yaklaşık 1,5 milyon ton kütlü pamuk tüketen Türkiye, tüketimde Çin, Hindistan ve Pakistan'ın ardından dördüncü sırada yer alıyor.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.