Antalya'da organ nakline bağlı kan bağışı yetersiz

Antalya'da organ nakline bağlı kan bağışı yetersiz

2013 yılı hedeflerini yakalayan Kızılay Antalya Kan Merkezi Müdürlüğü, kan talebi ihtiyacını karşılamada zorlanıyor.

Kızılay Antalya Kan Merkezi, il ve ilçelerinde günlük ortalama 250 ünite kan toplamasına karşı bazı günler taleplere cevap veremediği için ihtiyacı başka illerden karşılıyor.

Kızılay, her daim ihtiyaç olan kan ihtiyacını karşılamak için Antalya'nın Manavgat ilçesinde haftada 2 gün kan topluyor. Kızılay Kan Toplama TIR'ı belirli program doğrultusunda Antalya merkez ve 19 ilçesinde kan toplaması yapıyor.

Kızılay Antalya Kan Merkezi doktoru Behçet Çırakkoca, Manavgat Kaymakamlığı bahçesinde yaptığı açıklamada, en düşük kan bağışının kışın soğuk havalar ile yazın sıcak havalarda olduğunu söyledi. Kızılay Antalya Kan Merkezi'nin 2014 hedefinin 56 bin ünite kan toplama olduğunu belirten Çırakkoca, Antalya'nın 50 bin 500 ünite olan çıtayı yakaladığını kaydetti.

Kızılay'ın Antalya'da günlük ortalama 250 ünite kan toplandığını aktaran Çırakkoca, ilde sürekli organ nakli, özel hastane sayısı çokluğu ve göçe bağlı nüfusun sürekli artmasının çoğu zaman talebi karşılamada yetersiz kaldığını söyledi. Çırakkoca, "Toplumda kan bağışına karşı bilinç geçmiş yıllara göre iyi durumda. Antalya'da iyi durumdayız. Geçen yıl 50 bin 500 ünite olan hedefimiz geçtik. Fakat Akdeniz Üniversitesi ve özel hastanelerde sıklıkla yapılan organ nakli ameliyatları kana ihtiyacı arttırıyor. Nüfusta sürekli arttıyor. Bu nedenle çoğu zaman taleplere karşı vermek için başka illerden kan getirtiyoruz. Sıklıkla organ nakli ameliyatları kan ihtiyacını arttırıyor. " ifadesini kullandı.

Geçen yıl yurt genelinde Kızılay'ın 1 milyon 700 bin ünite kan topladığını belirten Çırakkoca, kan toplamada Avrupa ülkeleri hedefini yakalamak olduğunu söyledi. Çırakkoca, kan toplamada Avrupa ortalamasının yüzde 5 olduğunu, Türkiye'de bu rakamın yüzde 2,5 seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.

    Kızılay doktoru Tamer Eser de kan bağışı öncesi gönüllülerin tansiyon ve kan değerlerin ölçümü yaptıklarını söyledi. Eser, genelde yüksek tansiyon ve şeker hastalarının kan verebilir miyim sorusuna sık muhatap olduğunu ifade etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.