Antalya, Mevlevihanesi'ni yeniden kazanacak

Antalya, Mevlevihanesi'ni yeniden kazanacak

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Acar, 758 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin restorasyon ihalesinin yapıldığını söyledi.

Acar, "Mevlevihaneyi, özellikle Cumhuriyet Meydanına gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin gezip görebilecekleri güzel bir görsel alan, buluşma noktası haline getirmek istiyoruz" dedi.
 
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, 758 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin restorasyon ihalesinin yapıldığını belirterek, "Mevlevihaneyi, Konya Mevlana Türbesi, Galata Mevlevihanesi gibi, özellikle Cumhuriyet Meydanına gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin gezip görebilecekleri güzel bir görsel alan, buluşma noktası haline getirmek istiyoruz" dedi. Acar, Kaleiçinin giriş kısmında bulunan 758 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin duvarlarının, son zamanlarda su almaya başladığını belirtti. Bu suların binanın statiğini etkileyerek bozar hale geldiğini ifade eden eden Acar, şöyle konuştu: "Bizim bir görevimiz de kültürel varlıklarımızı korumak. Burası Alaaddin Keykubat zamanında Mevlevihane olarak yapılmış. Yüzyıllarca böyle hizmet etmiş. Mevlevihaneyi, Konya Mevlana Türbesi, Galata Mevlevihanesi gibi, özellikle Cumhuriyet Meydanına gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin gezip görebilecekleri güzel bir görsel alan, buluşma noktası haline getirmek istiyoruz."

YIL SONUNA KADAR BİTİRİLECEK

Acar, restorasyon ihalesinin yapıldığını ve sözleşme imzalanma aşamasına geldiğini vurgulayarak, tahminen sene sonuna kadar işin bitmiş olacağını aktardı. Restorasyon kapsamında, mevlevihanenin duvarlar sökülerek, orijinal haline getirileceğini, teşhir ve tanzimin yapılacağını dile getiren Acar, " Orijinaline uygun bir şekilde restorasyondan geçecek. Yivli Minare Külliyesi'nin bir unsuru gibi olacak" diye konuştu.

ANTALYA MEVLEVİHANESİ

Alaaddin Keykubat tarafından 1255 tarihinde yaptırılmıştır. Kalın duvarlı olan binada kubbe ve tavan sistemi kullanılmıştır. Enine dikdörtgen planlı olup, katlı şekilde yapılmıştır. İç kısmında da basamaklı yükseltileri vardır. Mevlevihanede altta ve üstte olmak üzere toplam 4 mekan bulunmaktadır. Mevlevihanenin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı bulunmaktadır.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.