Annelik sebebiyle en stresli kesim kadınlarmış!

Annelik sebebiyle en stresli kesim kadınlarmış!

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından, anne olmaları sıfatıyla en stresli kesim olduğu belirtilen kadınlara yönelik ücretsiz olarak başlatılan kalp tarama faaliyetini sürdürüyor.

Tarama kapsamında ilk olarak Ankara'da 200 kadın muayene edilip testlere tabi tutulurken, uygulama daha sonna İzmir, İzmit ve İstanbul’da sürdürülecek.

Edinilen bilgiye göre, 35-65 yaş arasında 200 kadının faydalandığı "Kadın Kalbi" projesi Pfizer firmasının sopnsorluğunda TKD tarafından yürütülüyor ve bu proje, TKD’nin üç yıl önce başlattığı “Kalbinizi Koruyun İçinde Sevdikleriniz Var” projesinin de bir parçası oluyor.
İlki 25 Ocak’ta Ankara Gençlik Parkı Necip Fazıl Salonu’nda gerçekleştirilen projede, genel sağlık durumlarına ilişkin bilgiler veren kadınlar, sonrasında tansiyon ve kan testinden geçtiler. Boy, bel çevresi ve kilo hesapları yapılan kadınlar, tarama sonuçları değerlendirilirken, kalp rahatsızlıkları ve korunma yöntemlerine ilişkin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Özer’den bilgi aldılar.

Sonuçların belirlenmesinin ardından uzmanlardan risk durumuna göre diyet ve egzersiz önerileri alan kadınlar, 3 ay sonra yeniden aynı taramalardan geçecekler. Bilimsel bir çalışma ekibi tarafından yürütülen projede, 3 ay sonraki verilerle önemli değerlendirmeler de ortaya çıkacak.

-KADIN KALBİ PROJESİ NELERDE NE ZAMAN DEVAM EDECEK?-

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Müdürü Ahmet Ünver, taramanın ayrıntıları konusunda ANKA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "Kadın Kalbi" olarak adlanadırdıkları proje kapsamında çalışmların devam edeceğini belirterek şu bilgileri verdi:
"Ücretsiz olarak yapılan hizmete Ankara’dan sonra; 28 Ocak Cuma günü İzmir'de yapılacak. İzmir Konak Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Adalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Latife Meral Kayıkçıoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirilecek. 1 Şubat’ta İzmit Büyükşehir Belediyesi Yunus Emre Nikah Salonu’nda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Ural’ın katılımı ile 4 Şubat’ta İstanbul Şişli Belediyesi Mahmut Şevket Paşa İlköğretim Okulu’nda Prof. Dr. Saide Aytekin’in katılımıyla gerçekleşecek."
Gerçek Gündem