Anne ölümlerinde en riskli bölge

Anne ölümlerinde en riskli bölge

Hamilelik ve doğumdan kaynaklanan anne ölümlerinde dünyada son 24 yılda yüzde 45, Türkiye'de yüzde 57 azalma kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarına göre, 2013 yılında 289 bin anne, hamilelik ve doğumdan kaynaklanan komplikasyonlardan hayatını kaybederken, bu sayı 1990 yılında 523 bin idi.
 
Araştırma, anne ölümlerinin yüzde 28'inin hamilelik öncesindeki diyabet, HIV, sıtma ve obezite gibi hastalıklardan kaynaklandığını ortaya koydu.

Ölümlerin diğer nedenlerini ise yüzde 27 ile doğum ve sonrasındaki kanama, yüzde 14 ile hamilelik sırasında kan basıncının yükselmesi ve yüzde 11 ile enfeksiyonlar oluşturdu.

Araştırmaya göre, Sahraaltı Afrika önceki yıllarda olduğu gibi en riskli bölge olmaya devam ediyor. Bu bölgede yaşayan 15 yaşındaki bir kızın hamilelik ve doğum sırasında ölüm riski 40 vakada bir olurken, aynı yaşta Avrupa'da bu risk 3300'de bire düşüyor.

Özellikle az gelişmiş ülkelerde erken yaşta gebelik, çocuk düşürme, gebelikte anne ölümü, cinsel yollardan bulaşan hastalıklar, HIV ve cinsel eğitim konularında yeterli ilerleme sağlanamadığını ortaya koyan araştırmada, her yıl 15 ila 19 yaşlarında 15 milyondan fazla kişinin çocuk doğurduğu bildirildi.

Araştırma, Türkiye'de ise hamilelik ve doğumdan kaynaklanan anne ölümlerinde son 24 yılda yüzde 57 azalma kaydedildiğini ortaya koydu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.