Anne karnındaki bebeğe ameliyat

Anne karnındaki bebeğe ameliyat

İdrar kanalının kapalı olması nedeniyle mesanesi, mesane ile böbrekler arasındaki kanalları ve böbrekleri genişleyen 27 haftalık bebek, anne karnında yapılan başarılı bir ameliyatla hayata tutundu.

Antalya'da yaşayan Hanife Sönmez'in (25) bebeğine, gebeliğinin 18. haftasında "Posterior üretral valv" tanısı konuldu.

Bebeğin idrar çıkış kanalının kapalı olduğu ve idrarını yapamadığı, bu yüzden mesane, mesane ve böbrek arasındaki kanallar ile böbreklerinin genişlediği belirlendi.

Aileye, "Bebeğin böbrek yetmezliği sorunuyla doğacağı, hayatta kalma ihtimalinin çok düşük olduğu" belirtilerek, gebeliğin sonlandırılması tavsiyesinde bulunuldu. 

Ailenin kararıyla, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tahliller yaptırıldı. Tahliller sonucunda bebeğin böbrek fonksiyonlarını henüz kaybetmediği tespit edildi. Bunun üzerine, bebeğe anne karnında ameliyat yapıldı.

40 binde bir görülüyor

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Kelekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın 40 bin gebelikte bir görüldüğünü ifade ederek, hayatın doğumla değil, anne karnında ilk döllenmeyle başladığına, bu nedenle anne karnındaki bir problemin orada halledilmesinin hayati önem taşıdığına dikkati çekti.

25 dakikalık ameliyatla bebeğin hayatının kurtarıldığını belirten Kelekçi, Türkiye'de perinatolojinin yeni bir uzmanlık olduğunu, bu nedenle anne karnındaki bebeğe operasyon yapabilecek birkaç merkez bulunduğunu sözlerine ekledi.

Anne Hanife Sönmez de ameliyatın ardından 32 haftalık olan bebeğine yaklaşık bir ay sonra doğduğunda, doktorunun ismini (Sefa) vermeyi planladıklarını bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.