Anne depresyonu, çocuğu şişmanlatıyor

Anne depresyonu, çocuğu şişmanlatıyor

Günlük hayatın stresi aileye de yansıyabiliyor. Özellikle depresyon, mutsuzluk, sıkıntı ve stres sadece kişiyi değil çocukları da etkileyerek şişmanlamasına yol açıyor.

Anne strese girdiğinde çocuğu ile ilgilenme süresinin de azaldığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, çocuğun kilo almasında anne depresyonunun önemine dikkat çekiyor. Kaya, “Strese kapılan annenin eve olan ilgisi azaldığı için çocuk tek başına kalıyor. İlgisiz kalan çocuk da düzensiz besleniyor ve düzensiz uyuyor.” diyor. Annesinden ilgi göremeyen çocuğun daha fazla bilgisayar ve televizyon başında vakit geçirdiğini aktaran Kaya, buna bağlı olarak çocukların daha az hareket ettiğini ve çok fazla abur-cubur tükettiğini aktarıyor. Ebeveyn ilgisizliğinin çocukluk çağı depresyonu, kaygı bozuklukları ve aileyle iletişim sorunlarına yol açtığına değinen Kaya, “Şişmanlık, çocuk vücudunda başta insülin direnci, karaciğer yağlanması, kan yağlarının yükselmesi, boy kısalığı ve erken ergenlik olmak üzere birçok metabolik hastalığı da beraberinde getiriyor.” ifadelerini kullanıyor. Bu durumun obeziteye kadar gideceğine dikkat çeken uzman, şunları tavsiye ediyor: “Anneler mutsuz zaman dilimlerinde, sıkıntı, stres ve üzüntülerini mümkün olduğu kadar çocuğa yansıtmamalı.”
 
Çocukların en çok kiloyu 5-6 yaş civarı ve ergenlik döneminde aldığını söyleyen Uzman Ayça Kaya, “Ancak son yıllarda fast-food’un yaygınlaşması ve hareketlilik düzeyinin azalması nedeni ile obezite çocukluk yaş grubunda ciddi bir artış gösterdi. Okul çocuklar için sosyal bir ortam. Okulda çocuklarda şişmanlık ayrımcılığı da yaşanıyor. Çocuk dışlanır, yalnız kalır ve kendini mutsuz hisseder. Bu yaşantı çocukta özgüven kaybına, aşağılık kompleksine, özsaygı yitimine hatta bu durum ilerlerse ve kontrol altına alınmazsa çocukluk çağı depresyonuna ve kaygı bozukluklarına da neden olabilir.” diyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.