Anne-baba kavgası, çocuğu sorunlu yapıyor

Anne-baba kavgası, çocuğu sorunlu yapıyor

Türkiye’de boşanma rakamları her geçen gün yükseliyor. Yaşam koşullarının zorlaşması ya evlilikleri bitiriyor ya da aile içinde geçimsizliğe neden oluyor.

Ancak eşlerin birbiriyle tartışması ve huzursuz ortam en çok çocukları etkiliyor. Öyle ki anne-babası uyumsuz olan çocuklarda konuşma, yeme, uyku, idrar yapma ve dışkılama sorunları ortaya çıkabiliyor.
 
    Anne-baba arasında yaşananlar en çok çocukları etkiliyor.  Aile içinde yaşanan gergin anlarda çocukların nasıl davranacağını bilmediği için duygusal olarak etkilendiklerini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, “Çocuk psikiyatrisinin günlük pratiğinde sorunların çok büyük kısmında anne-baba uyumsuzlukları yer alır.” diyor. Ruhsal yardım almak için başvuran çocukların önemli bir kısmının aile ilişkilerinde sıkıntı ve zorluklar tespit edildiğini söyleyen Atasoy, psikolojik sorunlar yaşayan çocukların anne-baba arasında değişik boyutlarda birbirlerini zedeleyici, zarar verici tutumlar gözlemlendiğini belirtiyor. Aile içi sorunlar nedeniyle çocuklarda birçok sorun ortaya çıkabildiğini söyleyen Atasoy, bu sorunların arasında konuşma, yeme, uyku, idrar yapma ve dışkılama sorunları olabildiğini kaydediyor. Sosyal ortam uyumsuzluklarının da yaşanabileceğini dile getiren ergen psikiyatristi, “Okul başarısızlıkları, agresif-yıkıcı davranışlar, sigara ve uyuşturucu gibi madde kullanımına eğilim ve buna eşlik eden depresyon, fobi, somatizasyon gibi ruhsal rahatsızlıklar kendini gösterebilir.” uyarısında bulunuyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.