Ankara’da Kutlu Doğum coşkusu

Ankara’da Kutlu Doğum coşkusu

Kutlu Doğum Haftasının Ankara etkinlikleri, Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen görkemli açılış töreniyle başladı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Salih Kapusuz, Abdülkadir Aksu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, emekli Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan ve bazı milletvekilleri katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, programda yaptığı konuşmada kardeşlik bağlarına vurgu yaparak, “Renk ve dil ayrımı yapmak, cahiliyeden kalmış tortulardan ibarettir” dedi.

Milletimizin sevgi merkezli bir Peygamber anlayışının olduğunu kaydeden Başkan Görmez, şöyle konuştu:

“Biz, ona olan aşkımızı, sevgimizi, sevdamızı ifade etmek için binlerce kitap yazdık. İlahiler, kasideler, naatlar, mevlitler yazdık. Şarkılarımızın, türkülerimizin terennümleri arasına Muhammed Mustafa sevgisini yerleştirdik. Son sekte-i kalbimizin Muhammed Mustafa olmasını murat ettik ve bunu şarkılarımıza türkülerimize yerleştirdik. Şairlerimiz, edebiyatçılarımız, yazarlarımız, yüzlerce, binlerce ciltlik kitaplar yazdılar. Onun fiziksel ve ahlâkî özelliklerini anlatabilmek için hilyeler yazdık. Kalbimizin ilhamından akan tezhiplerimizi Resûl-i Ekrem (sav)’in sevgisi yönlendirdi. İsimlerimiz, çocuklarımızın isimleri onunla başladı, onunla bitti.”

“Sadece sevdim demekle sevmiş olmuyoruz”

Hazreti Peygambere olan sevgi ve muhabbetin hiçbir zaman yüreklerden eksik olmaması duasında bulunan Başkan Görmez, bu sevginin, bir bilgi ve bilince dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Görmez, şöyle konuştu:

“Hz. Peygamber sevgisinin hiçbir zaman gönüllerimizden, çocuklarımızın, torunlarımızın yüreklerinden eksik olmaması için bu sevginin, bir bilgiye, bu muhabbetin bir bilince dönüşmesi gerekiyor. Sadece ‘sevdim’ demekle sevmiş olmuyoruz. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: ‘De ki: Siz Allah’ı seviyorsanız, bana tabi olun ki Allah da sizi sevsin’. Bu sevginin bilgiye, anmanın anlamaya, muhabbetin bilince ve kardeşliğe dönüşmesi gerekiyor.”

Türkiye’de 25 yıldan bu yana düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin milletimizin yoğun ilgisiyle bir şölene dönüştüğüne dikkat çeken Başkan Görmez, kutlamaların diğer ülkeler için de örneklik teşkil ettiğini vurguladı. Başkan Görmez, şöyle devam etti:

“25 yıl önce gösterdiğiniz ilgi, Allah’a hamd olsun gönül coğrafyamızda maya tuttu. Sadece bu salonda biz, Peygamberimizi ve onun bize getirdiği kardeşliği konuşmak üzere bir araya gelmiş değiliz. Buradan yakılan meşale, Avrupa salonlarında, Moskova salonlarında, Türk Cumhuriyetlerinde, Balkanlarda ve dünyanın her tarafında, ışık vermeye başladı. Yüreklerde var olan o büyük sevgi ve muhabbet böyle büyük bir şölene dönüştü, bir bilince dönüştü.”

“Renk ve dil ayrımı yapmak cahiliye tortularından ibaret”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, iman kardeşliğinin soy, sop, ırk, dil ve renk temelli bir kardeşlik olmadığını söyledi. Günümüzde kalplerdeki sevginin azaldığını ve insanlığın yoksullaştığını dile getiren Başkan Görmez, bunu önlemenin tek yolunun, İslâm’ın vaz ettiği evrensel insan kardeşliği ve Hazreti Peygamberin kurduğu İslâm kardeşliğinin yeniden sağlanması olduğunu kaydetti. Başkan Görmez, şöyle devam etti:

“Biz, birbirimize sadece sevgi bağıyla değil, aynı zamanda hak bağıyla da bağlıyız. Böyle olduğu içindir ki, bir kardeşimiz ahirete uğurlanırken, ne sorulur? ‘Hakkınızı helal ediyor musunuz" O hak bağından söz ediyorum. O hak bağı, bizim birbirimize asla haksızlık yapmamamızı gerektiriyor.”

Bir insanın renkle tanınması, rengiyle anılması doğru değildir. Nitekim Ebuzer el Gıfâri, Habeşli Bilal’e, ‘Ey siyah kadının oğlu’ diye hitap ettiği zaman, Efendimiz’in onu nasıl ikaz ettiğini hepiniz bilirsiniz. Onu yanına çağırır ve ‘Ya Ebâzer! Sende hala cahiliye tortuları var’ der. Dolayısıyla renk ayrımı, ırk ayrımı yapmak, cahiliye tortularından ibarettir”

“Vicdan muhasebesine ihtiyaç var”

Açılış töreninde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla bir vicdan muhasebesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Çiçek, şunları kaydetti:

''İslâm dünyasına bir bakmak gerekiyor. Cahiliye dönemine eş vahşet var İslâm dünyasında. Cinayetler var, cinnetler var. Her yerde kan ve gözyaşı var, istibdat var. Kardeş kardeşi boğazlıyor, şehirler topa tutuluyor. Masum insanlar, kadın, çocuk yaşlı demeden, yine kardeşleri tarafından katlediliyor. Bombalar patlıyor, Allah'ın barış ve esenlik dini, terörle özdeş hale getiriliyor. Din bu değil, İslam bu değil, ilahi mesaj bu değil. Adaletin yerini zulüm, barışın yerini kin ve nefret, hukukun yerini yolsuzluk, hırsızlık ve zorbalık almış durumda. Onun için bu yıl seçilen mesaj, en çok ihtiyaç duyduğumuz bir mesaj. Elbette bu mesajları tekrarlayacağız.''

“Anmaktan daha çok anlamaya muhtacız”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Peygamber Efendimiz’i anmaktan çok anlamaya ihtiyaç olduğunu belirterek, geçtiğimiz günlerde TBMM’de yasalaşan Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatının seçmeli ders olarak okutulmasının bu yönde atılmış önemli bir adım ve gelecek nesiller için de çok büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

“Peygamber Efendimiz’i (sav) anmak ve anlamak için düzenlenen Kutlu Doğum etkinliklerinin onun mesajlarının daha iyi anlaşılmasına vesile olmasını diliyorum” diyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle devam etti:

“Peygamberimiz (sav) sevginin, şefkatin, kardeşliğin ve Kur’an ahlâkının peygamberidir. Ona itaat etmek, bizzat Allah tarafından Allah’a itaat etmek olarak değerlendirilmiştir. Onun hayatı, hepimiz ve tüm insanlık için yol gösterici, karanlıkları aydınlatıcı, huzuru, refahı ve mutluluğu tesis edici örneklerle dopdoludur. Hz. Peygamberin hayatı, tüm insanların döne döne okuması ve hatta ezberlemesi gereken dersler ve ibretlerle doludur. Bu yüzden O, anılmaktan çok anlaşılmayı hak eden nadide bir şahsiyettir.

“Kardeşliğin rengi, bölgesi, zengini, fakiri olmaz”

Açılış törenine katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de “kardeşlik” kavramına vurgu yaptı.

“Kardeşliğin rengi, bölgesi, mezhebi, zengini, fakiri olmaz.” diyen Gökçek, şunları kaydetti: “Kardeşlik sevgidir, sevmektir. Kardeşlik, yanındakine ikram etmektir. Taş kaynatan kadının karşısında Hazreti Ömer gibi taş kesilmektir. Kardeşlik, şefkattir, merhamettir, birlikte ağlamaktır, birlikte gülmektir. Çanakkale’de aynı siperde aynı vatan, aynı inanç uğruna yan yana, omuz omuza çarpışabilmektir. Kardeşliğin rengi, bölgesi, mezhebi, zengini, fakiri olmaz.”

Açılış töreninde 20 farklı ülkeden 26 öğrencinin konuk olarak yer aldığı ve koro şefliğini Fatih Koca’nın üstlendiği Diyanet İşleri Başkanlığı Türk Sanat Musikîsi korosu, ilahiler söylerken Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar da okuduğu kasidelerle geceye renk kattı.

“Türkiye’yi kardeşlik hâlesi saracak”

Öte yandan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Diyanet Vakfı Kadın, Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından hazırlanan “Kardeşlik Sergisi”, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in katılımıyla açıldı. Serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri sebebiyle yirmi beş yıldır Türkiye’yi gül kokusu sarıyor. Sadece Türkiye’yi değil, bütün gönül coğrafyamızı, hatta sevgili Peygamber Efendimiz vesilesiyle bütün dünyayı gül kokusu sarıyor. Çünkü biz millet olarak tarih boyunca sevgi merkezli bir Peygamber tasavvuruna sahip olmuşuz” diye konuştu.

Sergi, 22 Mayıs’a kadar gezilebilecek

Birbirinden farklı hat, ebrû, tehzip eserlerinden oluşan, dünyanın farklı bölgelerinden kardeşlik örneklerinin yer aldığı fotoğraflar ve kardeşliği konu alan ayet ve hadislerin sunulduğu sergi 22 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

 Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışın ardından Ankara’da bulunan Öğretmen Necla Kızılbağ Huzurevi’nde yaşayan huzurevi sakinlerini ziyaret etti. Başkan Görmez, Saray Rehabilitasyon Merkezi ve Ankara Sevgi Evleri’nde kalan çocuklarla da bir araya geldi.