Ankara BM Çölleşme İle Mücadele Konferansına hazırlanıyor

Ankara BM Çölleşme İle Mücadele Konferansına hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı, 22-23 Ekim tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alptekin Karagöz,  Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'nın Türkiye'de düzenlenecek olmasının ülkenin itibarı için tarih bir fırsat olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının ev sahipliğinde 12-23 Ekim tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek konferansa ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Karagöz, Türkiye'nin, "Rio Sözleşmeleri" olarak bilinen sözleşmelerden birine tarihinde ilk kez öncülük yapacağını dile getirdi.

Karagöz, arazi bozulumu ve çölleşme konularının pek çok ülkenin başta gelen ekonomik, sosyal ve çevre problemleri olarak uluslararası camianın gündeminde yer aldığını anımsattı. Karagöz, 1977 yılında BM Çölleşme Konferansı tarafından Çölleşmeyle Mücadele Eylem Planı kabul edildiğini söyledi.

Karagöz, Rio Konferansı'yla, BM Genel Kuruluna "Özellikle Afrika'da Yaşanan Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi" hazırlanması için bir "Uluslararası Müzakere Komitesi" kurması yönünde çağrıda bulunulduğunu aktardı. Karagöz, bu girişim sonucu hazırlanan BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesinin 1994'te imzalanarak 1996'da yürürlüğe girdiğini, Türkiye'nin sözleşmeye 1998 yılında taraf olduğunu belirtti. 

"Ülkemiz örnek uygulamalara imza attı"

Doç. Dr. Karagöz, BM'nin Taraflar Konferansı'nın tüm kararların alındığı en üst mekanizma olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Sözleşmenin kabul edilmesinin ardından ilk 5 yıl süreyle senede bir toplanan COP, izleyen dönemde iki yılda bir toplanmaya başlanmıştır. En sonuncusu iki yıl önce Namibya'da yapılan toplantı, bu yıl Ankara'da gerçekleştirilecek. Sözleşmenin odak noktası Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğüdür (ÇEM). Ülkemiz arazi bozulumu ve çölleşme konularında hem pratik hem akademik bakımdan dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Bu yönde geliştirmiş olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübe sayesinde örnek uygulamalara imza atmış, çok sayıda ülkeye danışmanlık hizmeti ve eğitimler vermektedir."

BM UNCCD Başkanlığının, Taraflar Konferansı'nın Türkiye'de düzenlenmesinin ardından iki yıl boyunca Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yürütüleceğini ifade eden Karagöz, BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi uygulamalarında Türkiye daha fazla söz sahibi olabilecek. Bu konferansın başarı bir şekilde gerçekleştirilmesi ile ülkemiz çölleşme ve arazi bozulumu ile mücadele konularındaki lider konumunu daha da pekiştirecek" dedi.

Karagöz, konferansa dünyanın pek çok ülkesinden ve çeşitli kesimlerden 6 bin katılımcının gelmesinin beklendiğini de bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.