Anjiyo ile kalp rahatsızlıkları erken teşhis ediliyor

Anjiyo ile kalp rahatsızlıkları erken teşhis ediliyor

Son yıllarda özellikle daha sık görülen kalp rahatsızlıklarının erken teşhisinde anjiyodan yararlanıldığı belirtildi.

Anjiyo ile kalp rahatsızlıkları erken teşhis ediliyor

Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Uzm. Dr. Fatih Çam, kalp rahatsızlıklarının erken teşhisinde anjiyodan yararlanıldığı belirterek "Kalp hastalığı, kapsamı oldukça geniş bir terimdir. Kalp ile ilgili birçok hastalık vardır. Bunlardan en sık karşılaşılan rahatsızlıklar: kalp kapaklarındaki hastalıklar, kalbin yapısından kaynaklanan anormallikler, kalbe kan akışını sağlayan damarlardaki rahatsızlıklar ve kalpteki ritim bozuklukları sayılabilir" dedi.

Çam, genel olarak kalp hastalıkları belirtilerini şöyle sıraladı; Göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, çarpıntı, bacaklarda ve karında şişme (ödem ve asit), öksürük, bayılma (senkop), baş ve ense ağrıları, morarma.

Kalp damar hastalıklarının düzenli olarak kontrollerini yaptıranlarda erken teşhis edileceğini belirten Çam, "Kalp damar hastalığı tedavisi günümüzde oldukça ilerlemiştir. Kalp rahatsızlıklarında önemli rol oynayan tıkalı damarlar, anjiyo ile teşhis edilerek, balon ve stent ile tedavi edilebilir. Balon ya da stent ile tedavi edilemeyen damarlar ise cerrahi yöntemle tedavi edilebilir" dedi.

Bazı durumlarda ise anjiyodan hemen sonra zaman kaybetmeden müdahale gerektiğini belirten Uzm. Dr. Fatih Çam, “Anjiyo, kalp rahatsızlığından şüphelenilen kişiye tanısını koyabilmek ve tıkalı damarı bulabilmek için yapılır. Aynı zamanda kalp krizi geçiren kişilerde de tıkalı damarının açılması için anjiyo işlemi yapılabilir. Ancak hastanın kalp anjiyo sonrasında çoklu damar hastalığı olması, balon ve stendle açılamaması durumunda kalp ve damar cerrahisi uzmanları tarafından müdahale edilmesi gerekir. Kalp krizi geçiren ya da yüksek riskli kabul edilen hastalara erken dönemde yapılan müdahale hastanın yaşamını kurtarır. Unutulmamalıdır ki kalp krizi gibi ölümle sonuçlanabilecek durumlarda doğru ve zamanında müdahale oldukça önemlidir” dedi.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.