Anız yakma ve sel toprağın kanser üretmesine yol açıyor

Anız yakma ve sel toprağın kanser üretmesine yol açıyor

Toprağın ilk 5 santimetrelik bölgesinde yaşayan mikroorganizmaların asli görevlerinin, toprağı solucanlar gibi işleyerek, toprağa azot, fosfat gibi doğal mineral ve vitaminleri vermek.

 Çok kıymetli bir bölge olan toprağın ilk 5 santimetrelik kısmının anız yakma ve sel gibi felaketlerle yok edilince, cansız ve faydasız bir varlığa dönüşen toprağın, zararlı mikroorganizmaların çoğalması ile kanser üretmeye başladığı bildirildi.

TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, toprağ göründüğü gibi cansız, katı ve basit bir varlık gibi görünse de tüm canlıların hayat kaynağı olduğunu hatırlattı. Çalık, “Toprak göründüğü gibi cansız bir varlık olmayıp, santimetrekaresinde 1,5 ila 2 milyar mikroorganizmanın yaşadığı ve bu mikroorganizmaların sayesinde gıda maddelerini elde ettiğimiz toprak, toprak vasfını 200 yıl içinde tamamlamaktadır. Toprağı toprak yapan bu mikroorganizmalar, toprağın üstünde 5 santimetrelik bölgede yaşamaktadırlar. O nedenle toprağın yüzeyi çok çok kıymetli bir bölgedir. Topraktan elde ettiğimiz hububatlar, sebzeler ve meyveler; bu mikroorganizmalar sayesinde organik (organizmalı) olmaktadırlar. Bu mikroorganizmalar; hem toprakta yetişen bitkilerin bünyesine girerek onları zararlı mikroorganizmalardan koruyup, sağlıklı ve lezzetli olmalarını sağlarlar, hem de bu yiyeceklerle bizim vücudumuza girerek bağışıklık sisteminn oluşmasını sağlayarak bize sağlıklı bir hayat sunar. Toprağın ilk 5 santimetrelik yüzeyinde yaşayan bu mikroorganizmalar; anızların yakılması ile yok olurlar ve toprakta milyarlarca çeşidi bulunan bu mikroorganizmaların tekrar toprağa kavuşması ancak 200 senede gerçekleşir.” dedi.

Mikroorganizmaların asli görevlerinin, toprağı solucanlar gibi işleyerek, toprağa azot, fosfat gibi doğal mineral ve vitaminleri vermek olduğunu ifade eden Çalık, “Bu canlılar toprağın ilk 5 santiminde yaşadıkları için toprağın yüzeyi çok kıymetlidir. Seller toprağın yüzeyini götürerek, yangınlar da toprağın yüzeyini yakarak toprağı erozyona uğratırlar. Ve toprak, toprak olmaktan çıkarak cansız ve faydasız bir varlığa dönüştüğü gibi, zararlı mikroorganizmaların çoğalması ile kanser üretmeye başlarlar. Bu durum farkında olmadığımız bir felakete dönüşmektedir.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.