Ani sıcaklık değişimi hasta ediyor

Ani sıcaklık değişimi hasta ediyor

Hava sıcaklığındaki ani değişim sonrası nezle, grip ve kulak iltihabı şikayetiyle hastaneye başvuruların iki katına çıktığı bildirildi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ercan Pınar,hava sıcaklığının aniden düşmesi nedeniyle nezle, grip, faranjit, gırtlak iltihabı gibi yüzde 80 viral enfeksiyonlardan oluşan hastalıkların sıklıkla görüldüğünü belirtti.

Ani hava değişimi nedeniyle vücut direncinin zayıfladığını anlatan Pınar, viral enfeksiyonların 2-3 gün içinde istirahat ve iyi beslenme sayesinde atlatılabildiğini, bu dönemde antibiyotik kullanmaya gerek olmadığını söyledi.
Üst solunum yolu hastalıklarının 3 günden uzun sürmesi durumunda 'otit' adı verilen orta kulak iltihabı ve sinüzitlere neden olabileceğini ifade eden Ercan Pınar, "3 gün sonra hastanın semptomları da değişir. Baş ağrısı, kulak ağrıları veya akıntıları meydana gelebilir. Semptomlara ateş eşlik edebilir. Hem yetişkin hem de çocuklarda uzamış üst solunum yolu hastalıkları söz konusu olduğunda hekime başvurulmalı" dedi.
Hastalıklara soğuk havanın değil, ani hava değişiminin neden olduğunu da aktaran Ercan Pınar, "Bu mevsimlerde üst solunum yolu şikayetleri en az iki kat artmış durumda, hastalar sürekli polikliniklere geliyorlar" dedi.
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Poliklinik sayısının günlük 250-300 olduğunu dile getiren Doç. Dr. Pınar, sinüzit ve orta kulak iltihabı nedeniyle günde ortalama 30 kişi başvururken havaların aniden soğuması ile bu sayının 60-70'e ulaştığını anlattı.
Çocuklardaki enfeksiyonlar daha dramatik

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının çok daha önemli olduğunu, sinüzit, orta kulak iltihabının yanı sıra nadiren de olsa yüz felcine ve menenjite neden olabildiğini, alt solunum yolunu da etkilediğini kaydetti.
Karda uzun süre soğuğa dayanıksız kıyafetlerle maruz kalmanın üst solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkardığına işaret eden Pınar, üst solunum yolu hastalıklarından şikayetçi çocukların evde istirahat etmesi ve okula gönderilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Pınar, okulların yanı sıra toplu ulaşım aracı, asansör gibi kapalı alanlarda hastalıkların yayıldığını anlattı.
Üst solunum yolu enfeksiyonları söz konusu olduğunda C vitamini açısından zengin meyvelerin tüketimi ve istirahatin vücut direncini arttırabileceğine de dikkati çeken Pınar, bitki çaylarının da kişileri rahatlatabileceğini ifade etti.
Pınar, enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yolunun da sık sık elleri yıkamak olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.