Android kullanıcıları dikkat!

Android kullanıcıları dikkat!

Google Play'de yer bazı uygulamalarda gizli olan bir virüs kullanıcıların banka bilgilerini anında kopyalıyor

Android akıllı telefon kullanıcıların uygulama indirmek için kullandığı Google Play'de yer alan bazı uygulamalarda ortaya çıkan bir virüs milyonlarca kullanıcının banka hesaplarını tehlikeye soktu.

Şu anda bu uygulamaların içerdiği virüsün 425 banka uygulamasını etkileyebildiği tespit edilmiş durumda. Bu sadece tespit edilebileni ve aralarda Türkiye'den de bir çok banka bulunuyor. Belirtmekte fayda var, bu virüsün bilgi çalabilmesi banka uygulamarının hatası ya da güvenlik açığı değil bir kullanıcı dikkatsizliği.

HANGİ UYGULAMALAR TEHLİKELİ

Google Play'de yer alan ve kullanıcılara eğlenceli videolar sunmayı vadeden Funny Videos 2017 isimli uygulama yüzlerce bankanın kullanıcılarını tehlikeye soktu.

VİRÜS NASIL ÇALIŞIYOR

Uygulamayı kuran kullanıcılar normal bir şekilde videoları izleyebiliyor ancak videolar açıldığı anda devreye giren virüs akıllı telefonunuzda kurulu olan bankacılık uygulamalarını tespit ediyor ve bu uygulamalarda yer alan kullanıcı adı ve şifre kısımlarına birer kod yerleştiriyor. Kullanıcı daha sonra banka uygulamasını açıp bilgilerini girdiğinde virüs bu bilgileri kopyalayarak internet üzerinden hacker'lara gönderiyor.

UYGULAMALARI KURARKEN DİKKAT

Funny Videos 2017 adlı uygulama ve benzer virüsler taşıyan uygulamalar normallerinin aksine kurulum sırasında sahte bir 'sistem güncellemesi' penceresi açarak kullanıcılardan gizlice tam denetim yetkisi istiyor ve telefona gelen ve giden tüm sms ve bildirimleri hacker'lara gönderebiliyor. Bu sayede virüs, bankaların mobil uygulamalarında anlık şifre için gönderdiği SMS'lere ulaşabiliyor.

VİRÜSLÜ UYGULAMALAR NASIL ANLAŞILIR

Bu tarz uygulamalardan korunmak için Google Play'den uygulama indirirken uygulamanın geliştiricisi ve uygulama hakkında yorumlara bakılması gerekiyor. Ayrıca geliştiricinin daha önce yayınladığı uygulamalar ve puanlamada yer alan yıldızlara bakmak gerekiyor.

-Uygulamayı kurarken telefonunuzdan istediği izin ve denetimlere dikkat edin. Örneğin, Komik video, el feneri gibi uygulamaların tam denetim yetkisi istemedi gerekmez.

-Telefonunuza güncel bir antivirüs yazılımı kurabilirsiniz.

- Uygulamaları üçüncü parti kaynaklarından kurmayın.

- Şifreli ya da şifresiz olan kaynağını bilmediğiniz Kablosuz Bağlantı noktalarını kullanmamaya özen gösterin.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.