Amerika'nın Irak'ta bıraktığı: Yağma, yıkım, imha

Amerika'nın Irak'ta bıraktığı: Yağma, yıkım, imha

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak'ta IŞİD ile mücadele eden ordu ve Şii milislerin sivil halka yönelik saldırılarını belgeleyen yeni rapor ve görüntüler yayınladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çarşamba günü yayınladığı raporda, IŞİD’e karşı Irak ordusunun ve ona destek veren Şii milislerin Selahaddin eyaletinde yer alan Amirli beldesinde sivillerin evlerini kasten bombaladıklarını ve binlerce kişiyi evlerini terk etmeye zorladığını duyurdu.
Raporda, milislere ve ordunun yanı sıra IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda yer alan ülkelere ‘mezhepçiliğin engellenmesi’çağrısında bulunuldu.

Örgüt, Eylül 2014’te ordu ve Şii milislerin, koalisyonun havadan desteğiyle IŞİD’i Amirli beldesinden püskürtmesi sırasında bölgede yaşayan Sünni aşiretlere karşı söz konusu saldırıları düzenlediğini ifade etti.

Örgütün 31 sayfa ve ‘Amirli’nin Kurtarılmasından Sonra Iraklı Milisler ve Yıkım’ başlığı ile yayınladığı rapor, bölgeden görgü tanıklarının ifadelerinin yanı sıra açık kanıt ve uydu fotoğraflarına dayanarak, milislerin savaş sırasında evden çıkan binlerce kişinin evlerini yıkıma, mülklerini yağmalama operasyonları gerçekleştirdiğini, en az iki köyü tamamen yerle bir ettiğini ve savaş kanunlarına aykırı operasyon gerçekleştirdiğini, operasyonlar sırasında en az 11 erkeği kaçırdığını gösteriyor.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Joe Stork, “Irak, IŞİD’in insan hakları ihlallerine karşı savaşı, savaş kanunlarını ihlal ederek ve sivillere saldırı düzenleyerek kazanamaz” dedi.

Örgüt, Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye gönderdiği mektupta, ordu ve güvenlik birliklerinin askeri operasyonların sırasında yaptığı bazı ihlaller konusunda ‘endişeli’ olduğunu ifade etti.

Örgüt, söz konusu ihlallerin uluslararası kanunlara aykırı olduğunun altını çizdi.

Örgütün dikkat çektiği saldırılar ise, Amirli beldesinin ve etrafındaki bölgenin sakinlerinin özel mülklerini tahrip etmek, ev yıkma ve yakma operasyonları, bazı köyleri tamamen yerle bir etmek, savaşma yaşında erkekleri kaçırmak, ev ve iş yerlerinin eşyalarını yağmalamak olarak belirtildi.
Raporda, söz konusu saldırıların El Haşd El Şabi’nin (Gönüllü Ulusal Savaşçılar) içinde yer alan 
Bedir Tugayı, Ehli Hak Milisleri, Hizbulllah Milisleri ve Hurasani Milisleri’nin tarafından gerçekleştiği ifade edildi.

Raporda, bölgenin uydu fotoğraflarına dayanarak Amirli etrafında 500 kilometrelik alanda 35 köyden 30’nun yıkıldığı belirtildi.

Aljazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum