Amerikan politikalarında Yahudi etkisi artıyor

Amerikan politikalarında Yahudi etkisi artıyor

Amerika Birleşik Devletleri, yeni Başkan Donald Trump ile birlikte İsrail-Filistin meselesinde ara bulucu tavrından vazgeçerek İsrail yanlısı bir politika izlemeye başladı.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Amerika Birleşik Devletleri'nde 1850'de 170 bin olan Yahudi Nufüsu, bugün 8 Milyona yaklaşmış durumda. Bu sayı ülkedeki Müslümanların yaklaşık iki katı.

Geçtiğimiz yıllardaki Amerikan Başkanları, İsrail-Filistin meselesinde ara bulucu tavır takınmayı tercih etmişlerdi. 1990'lardan sonra Amerikan başkanları bölgedeki Filistinlilerin temel haklarını da korumak için politikalar dizayn ediyordu.

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton, Batı Şeria'nın işgaline karşı çıkmış ve buralardaki Filistinlilerin haklarından mahrum edilmemesini istemişti. Ardından gelen George W. Bush, Müslümanlara karşı savaş isteyen bir politika gütse de, Filistin meselesinde ara bulucu tavrından vazgeçmemişti.

Donald Trump ile birlikte Amerika'nın Filistin'e sırt döndüğü görülüyor. Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi ile başlayan süreçte, Trump'ın politikaları Filistinlileri yok sayan bir çizgide ilerlemeye devam ediyor.

ABD'de Yahudi Lobisi'nin artan gücü

Trump'ın bu politikalarının arkasında ABD'de son yıllarda iyice güç arttırmış Yahudilerin büyük payı bulunuyor. Nüfusları Müslümanların iki katı olan Yahudilerin yönetimdeki etkisi bundan bile fazla. Örneğin, ABD Kongresi'nde geçtiğimiz yıl 30 Yahudi görev yaparken, bu rakam Müslümanlar için sadece 2'de kaldı.

Amerikan medya gücünde de Yahudilerin artan nüfusu görülüyor. New York Times gazetesinin 14 köşe yazarından sekizi Yahudi iken  Müslüman, Arap ya da Filistinli köşe yazarı bulunmuyor. Yine ünlü medya kuruluşlarından Washington Post'ta 14 Yahudi yazar bulunurken, sadece bir Müslüman yazar da kendisine köşe bulabilmiş.

Bir diğer fark ise 'büyükelçilik' alanında. ABD'nin atadığı son 6 büyükelçinin 4'ü Yahudi iken, herhangi bir Müslüman asıllı büyükelçi atanmış durumda değil.

Nüfus değişimini engelleme çabaları

Son yapılan araştırmalar ise Trump'ın sıkça dile getirdiği 'Müslüman ülkelere vize yasağı' konusunu açıklıyor. PEW'in yaptığı araştırmaya göre 2050 yılına gelindiğinde Müslüman nüfusu, ülkedeki Yahudilerin önüne geçerek en büyük ikinci dini nüfus olmayı başaracak. Bu da Trump'ın tüm muhalefete rağmen Müslümanlara yasak getirme çabalarını gözler önüne seriyor.

Araştırmalarda her ne kadar ABD'de yaşayan tüm Yahudilerin İsrail politikasına göre hareket etmediği belirtilse de, ABD'de sıkı bir Yahudi lobisi olduğu ve bunların bir çoğunun Siyonizm'in amaçlarına hizmet ettiği de dillendiriliyor.

Forward'da yer alan bilgilere göre önümüzdeki 20 yıl içinde ABD yönetiminde daha büyük bir güç değişimi olacak. Bu değişim içinde en çok beyaz Amerikalı denen eski Avrupa göçmenlerinin güç kaybedeceği görülüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum