Amerikan halkı tehdit olarak IŞİD’i görüyor

Amerikan halkı tehdit olarak IŞİD’i görüyor

Amerikan halkının çoğunluğu, ABD’nin Ortadoğu’da karşı karşıya olduğu en büyük zorluğun terör örgütü IŞİD olduğunu düşünüyor.

Brookings Enstitüsü’nün Maryland Üniversitesi ile 14-19 Kasım 2014 tarihleri arasında bin 8 yetişkin arasında yaptığı kamuoyu araştırması, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun, IŞİD’i Ortadoğu’da karşı karşıya oldukları en büyük sorun gördüklerini ortaya koydu. Ankete göre halkın yüzde 70’i Ortadoğu’daki en büyük tehdidin IŞİD’ten kaynaklandığını ifade ederken, Filistin-İsrail çatışmasını asıl zorluk görenler yüzde 13, İran’ı sorun görenler ise yüzde 12.

IŞİD’in ilerleyişini durdurmak için Suriye ve Irak’ta geçen yaz aylarından itibaren devam eden ABD öncülüğündeki hava saldırılarının başarısız olması durumunda, halkın yüzde 57’si ABD’nin örgüte karşı kara birlikleri göndermesine karşı çıkıyor. Amerikalıların yüzde 41’i ise sahada dengeleri değiştirmesi için askerlerinin gönderilmesine olumlu yaklaşıyor. Askerlerin sevk edilmesini ise en çok Cumhuriyet Partisi taraftarları istiyor. Ankete katılan Cumhuriyetçilerin yüzde 53’ü bu adımı desteklerken, ABD ordusunun Ortadoğu’da başka bir savaştan kaçınması gerektiğini düşünen Demokratların oranı yüzde 36.

Ankete göre, sahaya askerlerinin sürülmesini isteyen Amerikalıların yüzde 43’ünün gerekçesi ise IŞİD’i, savaş halinde oldukları El-Kaide’nin bir uzantısı olarak görmeleri. IŞİD’in "gaddarlık ve tahammülsüzlüğünden" dolayı askerlerinin konuşlandırılmasını destekleyenler yüzde 33 iken, örgütü, ABD’nin önemli çıkarlarına tehdit gördükleri için askerlerin mevzilenmesini savunanların oranı da yüzde 16.

Araştırmaya göre, ABD ordusunun savaşa girmesini istemeyenlerin yüzde 57’si IŞİD ile bir şekilde mücadele etmek gerektiğini, ancak ABD'nin "gerekli seviyede" müdahil olmasını istiyor.

Ankete katılanların yüzde 56’sı ABD’nin IŞİD’i yenilgiye uğratabileceğine, ancak örgütün sonradan yeniden ortaya çıkacağına inanıyor. ABD’nin IŞİD’i etkisiz hale getirebileceğine inananların oranı yüzde 22, ülkelerinin, örgütün kökünü kazıyarak yok edeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 20.

Halkın yüzde 40’ı Müslüman ülkelerin çoğunluğunun IŞİD’i desteklemediğini belirtirken, sadece yüzde 14’lük bir kesim Müslüman ülkelerin IŞİD’e arka çıktıklarını düşünüyor.

Araştırmada katılımcılara Amerikalıların IŞİD’e destekleri de sorulmuş. "Önemli sayıdaki Amerikalının Ortadoğu’da IŞİD’e katılacak olmasından ne kadar endişelisiniz” sorusuna halkın yüzde 42’si “çok değil” derken, “kısmen endişeliyim” diyenler yüzde 32, “çok endişeliyim” diyenler ise yüzde 8 olarak tespit edilmiş.

Halkın yüzde 70’i Esed’den kurtulmadan iç savaşın sona ereceğine inanmıyor

Amerikalılar Suriyeli muhaliflerin IŞİD ve Beşşar Esed rejimine direnemeyeceğini düşünüyor. Suriyeli muhaliflerin IŞİD ve Esed rejimine karşı çıkabileceğini ifade eden Amerikalılar yüzde 30 iken, ankete katılanların yüzde 65’i Suriyeli muhalifleri oldukça zayıf bularak, muhaliflerin bu iki unsura karşı mücadele edebileceğine inanmıyor.

Ankette Amerikan halkının Beşşar Esed’e yönelik görüşlerine de yer verilmiş. Katılanların yüzde 70’i Esed’in terör örgütü IŞİD kadar kötü olduğunu düşünürken, Esed’den kurtulmadan iç savaşın sona ereceğine inanmıyor. Ancak ABD’nin Esed ordusuyla savaşmayıp, onların IŞİD’le çarpışmasına ses çıkarmaması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 60 seviyesinde. Amerikan halkının yüzde 72’si Suriye’de Esed rejimine yönelik askeri operasyonlara karşı çıkarken, yüzde 25’lik bir kesim Suriye’de rejim güçlerine askeri operasyona destek veriyor.

Katılımcıların yüzde 64’ü Filistin-İsrail çatışmasındaki tırmanışın, IŞİD tarafından daha fazla destek toplamak ve İsrail ile ABD’yi kötülemeye odaklanmak için kullanabileceğini düşünüyor. Ancak halkın yüzde 30’u ise Filistin-İsrail çatışmasının IŞİD’in destek toplamasında işine yaramayacağı görüşünde.

"Anket, Amerikalı siyasetçilerin belirsiz yaklaşımını yansıtıyor"

Anket sonuçlarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan California Berkeley Üniversitesi’nde islamofobi üzerine araştırmalar yapan Doktor Hatem Bazian, anketin Amerikalı siyasetçilerin üç yılı aşkın süredir Suriye ve IŞİD’e yönelik belirsiz yaklaşımını yansıttığını söyledi.

Bazian, "Anketten anlaşıldığı üzere, Amerikan halkı IŞİD’in yenilgiye uğramasını istemesine rağmen, en son birçok kişinin hayatını kaybetmesi ve elde edilen başarısızlıktan dolayı, Irak’a kara birlikleri gönderilmesini desteklemiyor" dedi.

Araştırmaya göre İsrail’i destekleyen Amerikalıların, aynı zamanda Müslümanların IŞİD’i desteklediğine de inandıklarını belirten Bazian, "Bence burada ideolojik zihniyet, gerçeklere dayalı delillerin ötesine geçiyor ve Müslümanlara yönelik daha fazla islamofobik davranış oluşturmaya itiyor" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.