Amerikan elçisinin Ayasofya'daki namaz heyecanı

Amerikan elçisinin Ayasofya'daki namaz heyecanı

Son Kadir gecesine dair günlüğüne yazdığı ilginç notlar

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-1933 yılında Türkiye'de görev yapan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Charles Sherrill, müzeye çevrilmeden önce Ayasofya'da ihya edilen son kadir gecesine dair düşücelerini yazmıştı.

Derin Tarih dergisinde yer alan habere göre büyükelçi Ayasofya’daki kadir gecesinde aldığı manevi hazzı günlüğüne şöyle yazmıştı:

On binden fazla Müslüman’ın, başka her şeyi unutup kendilerini bütün ruhları ve kalpleriyle kâinatın Yaratıcısına dua edişlerini seyretmek Müslüman olmayanlara dahi büyük bir heyecan verir. Burada yapılan dualar o insanların kalplerinden doğruca Tanrı’ya ulaşmaktadır. Arada Hıristiyanların papazlarına benzer hiç kimsenin yardımı ve klavuzluğu olmadan doğrudan doğruya Tanrı’sına yakaran, O’nunla hemhal olan Müslümanların bu saati, ibadet heyecanının en yüksek noktasına vardığı, yüceleştiği saattir.

"Ben 23 Ocak 1933 günü akşamı Ayasofya’da gördüğüm bu ibadeti, oradaki Müslümanlarla birlikte duyduğum heyecanı Hıristiyanların yaptıkları hiçbir ibadet toplantısında görmediğimi, böylesine duygulu ve heyecanlı bir ibadete hiçbir yerde şahit olmadığımı rahatça söyleyebilirim. Bu ibadet sırasında, bu kalabalığın heyecanını harekete getirmek için ne belâgatle konuşan bir din adamı vardı, ne de bir müzik…” 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum