Amerikalıların çoğunluğu, Kongre'nin Netanyahu'yu davetine karşı

Amerikalıların çoğunluğu, Kongre'nin Netanyahu'yu davetine karşı

ABD'de yapılan bir ankete göre, Amerikalıların büyük çoğunluğu, Cumhuriyetçi liderlerin Beyaz Saray'a danışmadan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, Kongre'de konuşma yapmak üzere davet etmesini yanlış buluyor.

CNN/ORC tarafından yürütülen ankete katılan Amerikalıların yüzde 63'ü, Cumhuriyetçilerin elinde bulundurduğu Kongre yönetiminin, ABD Başkanı Barack Obama'yı önceden bilgilendirmeden söz konusu daveti yapmasının yanlış bir hareket olduğu görüşünü dile getirirken, bunu doğru bulanların oranı ise yüzde 33'te kaldı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın Netanyahu'yu Mart ayında Kongre'ye hitap etmek üzere davet ettiğini açıklaması, davet konusunda kendilerine danışılmadığı ve diplomatik protokollerin ihlal edildiği gerekçesiyle Beyaz Saray'ın tepkisini çekmişti.

Obama'nın, İsrail'de çok yakın bir tarihte seçimlerin yapılacak olması sebebiyle Netanyahu'yla görüşmeyeceği de belirtilmişti.

Kongre'deki Demokratlar'dan da son iki hafta içerisinde Netanyahu'nun konuşmasına katılmayacakları yönünde açıklamaların artması da, kimi çevrelerce İsrail Başbakanı'nın konuşmasını iptal etmesinin gerekip gerekmediğinin sorgulanmasına neden olmuştu.

Anket, Cumhuriyetçi seçmenlerin bile Netanyahu'nun daveti konusunda bölündüğü sonucunu verdi. Buna göre, Cumhuriyetçilerin yüzde 52'si Netanyahu davetine destek verirken, Demokratların ise sadece yüzde 14'ü bunun doğru bir adım olduğu görüşünde.

CNN/ORC anketi ayrıca, Amerikalıların yine büyük bir çoğunluğunun ABD'nin İsrail-Filistin ihtilafından uzak durması gerektiği görüşünde olduğunu da ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 66'sı ABD'nin bu meselede tarafsız kalması gerektiğini savunurken, ABD'nin taraf seçmesi gerektiğini düşünenlerden ise yüzde 29'luk çoğunluk İsrail'e destek verirken, sadece yüzde 2'lik kesim Filistin'den yana tavır koydu.

Anket, ABD'de İsrail'i en güçlü savunan parti algısına sahip Cumhuriyetçiler arasında bile bu konuda bölünme olduğunu ortaya koydu. Bu seçmen grubundan yüzde 49'u İsrail'e desteği savunurken, yüzde 47'lik kesim ise ABD'nin bu ihtilaftan uzak durması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Anket, 12-15 Şubat arasında 1,027 yetişkin Amerikalı'nın katılımıyla yürütüldü.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.