Amerikalı Müslümanlar Yahudilerden, Ateistler ise Hristiyanlardan korkuyor

Amerikalı Müslümanlar Yahudilerden, Ateistler ise Hristiyanlardan korkuyor

ABD'de son yapılan din anketi, ülkedeki inanç gruplarının birbirleri ile ilgili kaygılarını ve dini açıdan bölünmüşlüğü ortaya koyuyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Amerika Birleşik Devletleri'nde belirli aralıklarla yapılan Baylor Din Anketi, halkın dini açıdan nabzını tutmaya devam ediyor. Son yapılan din anketi ise ortaya çok farklı bir sonuç çıkardı; ABD'de hiç bir dini grubun bir diğerine güveni yok.

Araştırma ülkedeki Hristiyan halk, Ateistler, Hristiyan din adamları, Yahudiler ve Müslümanlar konusunda ülkenin farklı dini gruplarının yorumlarını içeriyor. Araştırmayı yapan şirketin yorumuna göre ABD büyük bir güven sorunu yaşıyor.

Bunun sebebi ise ülkedeki dini grupların tam bir Meksika açmazı içinde olması. Araştırmaya göre Ateistler Hristiyanları, Evanjelistler Müslümanları, Müslümanlar Yahudileri, Yahudiler ise Katolik Hristiyanları kendisi için tehdit olarak görüyor.

Araştırmanın bir bölümünü oluşturan ve insanların farklı dinler hakkında görüşlerini içeren bölümü 'Diğerine karşı korku' adını aldı. Araştırmayı yöneten Baylor Üniversitesi Din Araştırmaları Enstitüsünün sosyologlarından Paul Froese, ilk olarak Hristiyanların cevaplarını aktarıyor ve "Ülkedeki Hristiyanlar Ateistlerin ahlakına güvenmiyor, bu yüzden en güvenilmez buldukları kesim Ateistler. En korktukları kesim ise Müslümanlar" ifadelerini kullanıyor.

Ateist veya seküler olduğunu söyleyen kişilerin yüzde 40'ından fazlası en güvenilmez kesim olarak Hristiyanları görüyor. Araştırmada bu kesimin en güvenilir bulduğu kesim Müslümanlar olsa da, medyanın kışkırttığı terörizm konuları nedeni ile bu kesim de en çok Müslümanlardan korkuyor.

Evanjelistler'in yüzde 52'si doğrudan Müslüman düşmanı. Bu kesim Müslümanları hem güvenilmez hem de korkutucu buluyor ve yasal yaptırım istiyor. Evanjelistlerin yüzde 46'sı ise Ateistler için aynı şeyleri hissediyor.

Yahudiler ise şaşırtıcı şekilde Müslümanları değil, muhafazakar veya Katolik Hristiyanları tehlikeli görüyor. Yahudilerin sadece yüzde 10'u Ateistlerden rahatsız görünüyor.

Müslümanlar ise ülkedeki Yahudileri en güvenilmez gören topluluk. Müslümanların bir diğer güvenmediği topluluk ise Ateistler olarak karşımıza çıkıyor.

İşin dini boyutunun aksine, siyasi boyutu ile yapılan anket pek şaşırtıcı sonuçlar vermedi. ABD'de Cumhuriyetçiler Müslümanları en tehlikeli grup olarak görürken, Demokratlar ise Muhafazakar Hristiyanlara güvenmiyor.

Washington Post'un haberine göre, araştırmayı yöneten Frooze, bu durumun ülkedeki kimliklerin artık bir diğerinin güvensizliği üzerine kurulduğunu ve partizanlığın giderek arttığı yönünde yorumluyor. Frooze'a göre ABD artık eski özgürlük kimliğini yitiriyor ve farklılıklar ile yaşaması zor bir ülkeye dönüşüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum