‘Amerika Suriye’de Tehlikeli Bir Sürece Giriyor’

‘Amerika Suriye’de Tehlikeli Bir Sürece Giriyor’

”Amerika maalesef Suriye'nin geleceği için çok tehlikeli bir süreç içine PYD ile giriyor. Biz kendilerine bu uyarıları da yaptık"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'e karşı ABD ile ortak operasyon düzenleyebileceğini söyledi.

Haftasonu Antalya'da konuşan Çavuşoğlu, iki ülkenin ortak operasyonuyla, örgütün kalesi olan Rakka kentinde kolayca ilerleme sağlanabileceğini kaydetti.

Amerikan özel operasyon kuvvetleri ve Suriye Demokratik Güçleri Rakka'nın tamamını IŞİD'ten temizleme hedefiyle, kentin kuzeyine bir süredir operasyon düzenliyor. Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü YGP güçleri bu operasyonlarda önemli rol oynuyor. YPG, ABD'nin terör örgütü listesinde yer almıyor.

Türkiye, ABD öncülüğünde IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon güçlerinde aktif rol alıyor. IŞİD hedeflerini bombalayan uçaklar, Türkiye'deki hava üslerinden kalkıyor. 

Ancak Kürt grupların IŞİD'a karşı yürütülen operasyonlarda yer alması Türk- Amerikan ilişkilerinde gerginlik yaratıyor. Vatan gazetesinde yer alan bir habere göre, Çavuşoğlu ABD, YPG'nin siyasi kanadıyla irtibat halindeyken, Türkiye'yle güçlerini birleştiremeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, ”Amerika maalesef Suriye'nin geleceği için çok tehlikeli bir süreç içine PYD ile giriyor. Biz kendilerine bu uyarıları da yaptık,” dedi.

Amerika'nın Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemleri'nin (HIMARS) bu ay gelmesi gerekirken, takvimin Ağustos'a kaydırıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bu konuda vardığımız anlaşmada da maalesef ABD sözünü tutmuyor. Biz tamamen hazırız, şimdi de bu anlaşmaları uygulamak yerine gidip YPG arması takıyorlar. Yaptıkları gerçekten müttefikliğe de dürüstlüğe de sığmaz. Tam çifte standart,” diye konuştu.

Geçen hafta Amerikan Özel Kuvvetleri'nin Rakka operasyonu sırasında üniformalarına YPG arması taktığını gösteren fotoğraflara Türk yetkililer büyük tepki göstermişti.

Türkiye'nin bu tepkisi sonrası, Amerikan birliklerine YPG armalarının çıkarılması talimatı verildi.

 

Mynet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.